Pielęgnacja roślin - poradnik

Jakie są grzybicze choroby roślin i jak im zapobiegać?

rdza na gruszyRdza. Choroba wywoływana przez grzyby Puccinia spp i Uromyces spp. Poraża liście latem, powodując powstawanie drobnych, okrągłych, żółtych plam. Po dolnej stronie liści można zaobserwować skupienia grzyba w postaci brązowych lub pomarańczowych zarodników. Liście dotknięte rdzą obumierają. Choroba ta atakuje gównie rośliny ozdobne takie jak goździki, bratki, malwy i stokrotki.

Aby zapobiegać tej chorobie, należy zadbać o odpowiednie wietrzenie roślin (wilgoć sprzyja rozwojowi grzybic), można także zwiększyć między nimi odstępy. Skuteczne jest także stosowanie biopreparatów takich jak: Biosept33SL, Bioczos BR, razem z przeciwgrzybicznymi. Środkami chemicznymi należy opryskiwać chore rośliny 2-3-krotnie co 14 dni. Te z roślin, które są silnie zarażone należy usunąć.

Szara pleśń. Choroba grzybicza powodowana przez Borytis cincerea. Zazwyczaj objawy można zaobserwować wiosną lub jesienią. Na częściach nadziemnych roślin pojawiają się wodniste, brązowe plamy, które szybko się powiększają. Choroba doprowadza do śmierci zarażonych organów lub całych roślin. Rośliny, które najczęściej są zarażone to m.in. begonie, niecierpki, bratki, aksamitki, goździki, astry.

Zapobieganie tej chorobie obejmuje ograniczenie wilgoci na roślinie, należy podlewać tylko podłoże, nie zraszając części nadziemnych oraz zapewnić swobodny dostęp powietrza. Jeśli rośliny zostaną zaatakowane, należy stosować odpowiednie biopreparaty oraz fungicydy, np. Rovral Flo, Euparen czy Kaptan.

Fuzarioza. Brązowe i wodniste plamy powstają na skutek zarażenia grzybem Rhizoctonia solani. Choroba ta atakuje podstawę pędów lub liście mające kontakt z podłożem. Zarażone rośliny obumierają, a na ich powierzchni można zauważyć jasnobrązową grzybnię. Cierpią na nią głównie begonie, lobelie, lwie paszcza i niecierpki.

Chore rośliny należy usunąć i spalić, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się zarodników grzyba. Jeśli choroba zaatakowała tylko kilka roślin, można ich chore części opryskać środkami grzybobójczymi. Dobór odpowiedniego środka zależy od rodzaju rośliny. Można także stosować biopreparaty na przemian z fungicydami.

Jak uprawiać kabaczek?

kabaczek
Kabaczek należy do rodziny dyniowatych i jest warzywem lekkostrawnym o łagodnym smaku. Warto wiedzieć, że jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera beta-karoten, żelazo, fosfor, prowitaminę A i witaminę C. Kabaczek można przyrządzić na kilkanaście sposobów. Świetnie sprawdza się jako składnik leczo, jako dodatek do duszonego mięsa, faszerowany, czy też panierowany w bułce tartej lub cieście. Kabaczek nie jest trudny w uprawie, preferuje jednak miejsca o podłożu próchniczym, żyznym. Najlepiej zasiać go w drugiej połowie maja. Warto wiedzieć, że kabaczek możemy również uprawiać w doniczce, np. na tarasie lub balkonie. Pamiętać należy, że dyniowate nie lubią przesadzania, dlatego trzeba się dobrze zastanowić, wybierając miejsce do ich uprawy.

Jak uprawiać migdałek pełnokwiatowy?

migdałekMigdałek występuje jako krzew, bądź też szczepiony jako niskie drzewko. Jest to przepiękna roślina o ładnych, różowych kwiatach, podobnych do małych różyczek. Migdałek zakwita pod koniec kwietnia lub w maju, pokrywając dość gęsto gałązki małymi kwiatkami. Preferuje on miejsca słoneczne i osłonięte od wiatrów o podłożu żyznym, dość wilgotnym i wcześniej uprawianym. Nie lubi natomiast gleby piaszczystej, gliniastej i podmokłej. Migdałek nie znosi mrozu, dlatego warto okryć go słomą lub usypać kopczyk ziemi nad korzeniami. Przy pielęgnacji tego krzewu ważne jest jego przycinanie. Zabieg ten wykonujemy co 3-4 lata.

Przeczytaj: Migdałek - ozdobny krzew liściasty o bujnym kwiatostanie

Zobacz także