Katalog roślin

Palma kokosowa

łac. Cocos nucifera

Pień palmy kokosowej dorasta do 30 m wysokości. Posiada charakterystyczne długie (4-6 m długości i szerokości 60-90 cm) i pierzaste liście.

Owoc palmy kokosowej to tzw. orzech kokosowy, którego wnętrze wypełnia płynna postać bielma - mleko kokosowe. Owoc zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Owoce palmy kokosowej mogą ważyć do 2.5 kg.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach. Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

Źródło: Wikipedia, Autor Patrick Verdier, CC-BY-SA 3.0

Zobacz także