Jadalne są wszystkie jej części, zarówno, liście, kwiaty jak i nasiona. Liści można używać zamiast sałaty do surówek czy kanapek, kwiaty są słodkawe i ożywią kolorystykę najnudniejszej sałatki, można ich też używać jako jadalnej dekoracji potraw, zaś z nasion robi się domowe kapary.
Składniki:
- 50 dag owoców nasturcji.
Zalewa:
- ¼ szklanki octu,
- 1 i ½ szk. wody,
- 10 dag cukru,
- łyżeczka soli,
- 5-6 goździków,
- 2-3 cm kory cynamonu.
Sposób przygotowania:
Do zalewy nadają się dojrzałe, ale jeszcze zielone nasiona nasturcji, najlepiej z własnego ogrodu oddalonego od dróg i szos. Myjemy je i osączamy na sicie a następnie gotujemy w osolonej wodzie, przez 10-12 minut i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z cukrem, solą, cynamonem i goździkami a następnie mieszamy z octem. Gorącą zalewamy owoce nasturcji i natychmiast zakręcamy słoiki.
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody