Katalog chorób roślin

Rak bakteryjny drzew owocowych

Objawy
Objawy chorobowe pojawiają się na wszystkich nadziemnych częściach drzewa. Wiosną kwiaty brunatnieją, zasychają i pozostają martwe na krótkopędach. Na owocach pojawiają się brunatne plamy i całe owoce gniją. Na gałęziach i pniach powstają brunatne plamy i rany, w tych miejscach kora zamiera i odsłania drewno. Ranom towarzyszy obfity wyciek gumy. Na liściach powstają początkowo drobne, jasnozielone, w późniejszym czasie nekrotyczne plamy i dziurkowatość. 
Atakowane rośliny
Wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, jabłonie i grusze.
Przyczyna
Bakteria Pseudomonas syringae. Bakterie zimują w pąkach i pędach. Wnikają tam przez blizny po opadłych liściach, przez uszkodzenia spowodowane przez owady. Bakterie rozprzestrzeniają się w koronach drzew w kroplach wody. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. 
Ochrona niechemiczna
Silnie porażone drzewa należy usuwać, natomiast u słabiej porażonych trzeba wyciąć zrakowaciałe pędy. Miejsca po cięciach należy zabezpieczać pastami ochronnymi. Obumarłą korę należy wycinać aż do zdrowego drewna, a rany zabezpieczać pastami ochronnymi.
Ochrona chemiczna
Opryski roślin preparatami miedziowymi należy wykonywać w okresie nabrzmiewania pąków, kwitnienia oraz opadania liści.

Zobacz także