Katalog chorób roślin

Czekoladowa plamistość

Objawy
Na liściach pojawiają się liczne, okrągłe, brązowoczekoladowe, wyraźnie odgraniczone plamki. Często mają one szarozielonkawą lub czerwoną obwódkę. Porażone liście brązowieją i zasychają. Zaatakowane pąki, kwiaty i zawiązki strąków opadają. Najsilniej porażane są dolne liście oraz rośliny w środku pola.
Atakowane rośliny
Warzywa strączkowe, głównie bób
Przyczyna
Grzyb Botrytis fabae. Wysoka wilgotność powietrza i spadź wydzielana przez mszyce sprzyjają rozwojowi infekcji. 
Ochrona niechemiczna
Opadłe liście należy usuwać i palić. Warto stosować rzadsze nasadzenia, by między roślinami była cyrkulacja powietrza. Jeśli rośliny są już porażone, należy unikać zbyt dużej wilgotności wokół nich. Najlepiej ograniczyć się jedynie do podlewania podłoża. Naturalny preparat do oprysków to: BIOSEPT 33 SL. 
Ochrona chemiczna
Oprysk fungicydem:  Dithane NeoTec 75 WG.

Zobacz także