Zupa z rukoli i ziemniaków

Składniki na 4 porcje:

  • kilka garści listków rukoli,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 50 ml śmietany,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku,
  • kilka łyżek tartego parmezanu i orzechów nerkowca do posypania zupy.

Sposób przygotowania:

W bulionie warzywnym ugotuj obrane ziemniaki. Oczyść i umyj dokładnie rukolę. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z bulionem i rukolą a następnie całość przelej do garnka. Kremową zupę połącz ze śmietaną i podgrzewaj na wolnym ogniu, z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Nie gotuj! Gotowy krem ziemniaczany z rukolą doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlewamy na talerze lub do bulionówek i podajemy posypany startym parmezanem oraz posiekanymi orzechami nerkowca.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: herbcompanion.com

Zobacz także