Zupa z pokrzyw, odeszła całkowicie w zapomnienie, dziś traktowana jest jak danie, jedzone dawniej przez biedotę. Szkoda, bo walory smakowe tego dania, warte są przypomnienia.
Składniki:
- około 1 litra liści młodych pokrzyw, same wierzchołki,
- 2 l. bulionu drobiowego
z warzywami, - 2-3 łyżki masła,
- ½ szk. śmietany,
- olej, sól, pieprz, mąka.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i wymyte liście pokrzyw, poszatkować dość grubo i wrzucić do wrzącego bulionu, gotować około 15-20 minut, zestawić
z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
Przed podaniem raz jeszcze zagotować i doprawić solą, pieprzem, śmietaną i ewentualnie zasmażką(łyżka oleju i łyżka maki). Podawać jak zupę szczawiową z jajkiem ugotowanym na twardo.