Zupa z pokrzyw z jajkiem na twardo

Zupa z pokrzyw z jajkiem na twardo

Zupa z pokrzyw, odeszła całkowicie w zapomnienie, dziś traktowana jest jak danie, jedzone dawniej przez biedotę. Szkoda, bo walory smakowe tego dania, warte są przypomnienia.

zupa krem z pokrzywSkładniki:

  • około 1 litra liści młodych pokrzyw, same wierzchołki,
  • 2 l. bulionu drobiowego
    z warzywami,
  • 2-3 łyżki masła,
  • ½ szk. śmietany,
  • olej, sól, pieprz, mąka.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i wymyte liście pokrzyw, poszatkować dość grubo i wrzucić do wrzącego bulionu, gotować około 15-20 minut, zestawić
z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
Przed podaniem raz jeszcze zagotować i doprawić solą, pieprzem, śmietaną i ewentualnie zasmażką(łyżka oleju i łyżka maki). Podawać jak zupę szczawiową z jajkiem ugotowanym na twardo.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: food.com

Polecamy Ci również

Zobacz także