Pokrzywy cenione są ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, ale również dla ich walorów smakowych.
Przepis na zupę z pokrzyw odnajdujemy również w tradycyjnej kuchni francuskiej i tu wcale nie wygląda on jak przepis na danie dla biedoty. Przepis zaczerpnięty z książki ”Zupy świata”
Składniki:
- 1,5 l bulionu z warzyw,
- 30 dag wierzchołków pokrzyw,
- 10 dag żółtego sera,
- ½ szk. białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki dżemu z moreli,
- 1-2 żółtka,
- masło lub olej do smażenia,
- oraz przyprawy sól, cukier, czosnek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Przebrane i umyte wierzchołki pokrzyw, poszatkować grubo, przesmażyć na oleju lub maśle
z dodatkiem czosnku, a gdy będą miękkie zmiksować. Masę pokrzywową, połączyć w garnku
z gorącym bulionem, startym serem, winem, morelami i gotować przez chwilę. Lekko przestudzoną zupę połączyć z żółtkami, doprawić do smaku i raz jeszcze zagotować. Zupę tradycyjnie podaje się francuskimi kluseczkami.