Zupa z pokrzyw po francusku

Pokrzywy cenione są ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, ale również dla ich walorów smakowych.

Przepis na zupę z pokrzyw odnajdujemy również w tradycyjnej kuchni francuskiej i tu wcale nie wygląda on jak przepis na danie dla biedoty. Przepis zaczerpnięty z książki ”Zupy świata”

Składniki:

  • 1,5 l bulionu z warzyw,
  • 30 dag wierzchołków pokrzyw,
  • 10 dag żółtego sera,
  • ½ szk. białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki dżemu z moreli,
  • 1-2 żółtka,
  • masło lub olej do smażenia,
  • oraz przyprawy sól, cukier, czosnek, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Przebrane i umyte wierzchołki pokrzyw, poszatkować grubo, przesmażyć na oleju lub maśle
z dodatkiem czosnku, a gdy będą miękkie zmiksować. Masę pokrzywową, połączyć w garnku
z gorącym bulionem, startym serem, winem, morelami i gotować przez chwilę. Lekko przestudzoną zupę połączyć z żółtkami, doprawić do smaku i raz jeszcze zagotować. Zupę tradycyjnie podaje się francuskimi kluseczkami.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Źródło: Zupy świata

Zdjęcia: hardboiledchef.blogspot.com

Zobacz także