Zupa z pokrzyw funkcjonuje w tradycyjnej kuchni wielu krajów. Jest ceniona ze względu na swe walory smakowe i wartości odżywcze. Tym razem przepis zaczerpnięty z książki ”Zupy świata”
Składniki:
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por),
- 3-4 skrzydełka kurze,
- 1-2 ząbki czosnku,
- szk. ryżu,
- 1 kg młodych liści pokrzywy,
- olej,
- pieprz, sól, natka pietruszki,
oraz
- żółtko,
- ½ szk. śmietany.
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wkładamy umyte skrzydełka kurze i gotujemy. Włoszczyznę obieramy ścieramy na tarce, obsmażamy na łyżce oleju z ząbkiem czosnku, gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż i zalewamy bulionem ze skrzydełkami. Po 10-15 minutach dodajemy do zupy umyte i poszatkowane pokrzywy, posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut, a następnie odstawiamy, aż ryż zmięknie. Przed podaniem zupę możemy zagęścić. W tym celu, w miseczce mieszamy żółtko ze śmietaną, dodajemy 5-6 łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka leniwym strumieniem, cały czas mieszając. Zupę z pokrzyw podajemy na ciepło.