Zupa z pokrzyw po bułgarsku

Zupa z pokrzyw po bułgarsku

Zupa z pokrzyw funkcjonuje w tradycyjnej kuchni wielu krajów. Jest ceniona ze względu na swe walory smakowe i wartości odżywcze. Tym razem przepis zaczerpnięty z książki ”Zupy świata”

zupa z pokrzywSkładniki:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por),
  • 3-4 skrzydełka kurze,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szk. ryżu,
  • 1 kg młodych liści pokrzywy,
  • olej,
  • pieprz, sól, natka pietruszki,

oraz

  • żółtko,
  • ½ szk. śmietany.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wkładamy umyte skrzydełka kurze i gotujemy. Włoszczyznę obieramy ścieramy na tarce, obsmażamy na łyżce oleju z ząbkiem czosnku, gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż i zalewamy bulionem ze skrzydełkami. Po 10-15 minutach dodajemy do zupy umyte i poszatkowane pokrzywy, posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut, a następnie odstawiamy, aż ryż zmięknie. Przed podaniem zupę możemy zagęścić. W tym celu, w miseczce mieszamy żółtko ze śmietaną, dodajemy 5-6 łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka leniwym strumieniem, cały czas mieszając. Zupę z pokrzyw podajemy na ciepło.

Oceń artykuł
3,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: carofranck.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także