Zupa z fenkuła

zupa z fenkułaSkładniki na 8 porcji:

  • 1 litr wywaru z jarzyn lub bulionu,
  • 1 litr mleka lub jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 4 bulwy fenkułu,
  • 2 żółtka,
  • ½ szklanki śmietany,
  • por,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Masło stopić w garnku, podsmażyć na nim pokrojone w plastry por i bulwy fenkułu, dodać wywar i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko i liść laurowy (jeśli wolimy, by zupa była kwaskowa, dodajemy jogurt i kwaśną śmietankę), doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5-10 minut. Wyjąć liść laurowy a resztę zupy zmiksować na gładką masę i raz jeszcze zagotować, a następnie do wywaru wlać powoli żółtka, rozprowadzone w śmietanie i kilku łyżkach gorącej zupy. Garnek natychmiast zdjąć z ognia, by zupa nie zwarzyła się. Podawać z groszkiem ptysiowym lub paluchami serowymi.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: gourmettraveller.com.au

Polecamy Ci również

Zobacz także