Składniki:
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, 5 cm por i seler,
- 3-4 kurze skrzydełka,
- ½ kg świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
- 1-2 żółtka,
- ½ szk. słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, lekko osolonej wody, wkładamy mięso, gotujemy 10-15 minut i dodajemy do niego całą marchew, pietruszkę, seler i kawałek pora. Gdy warzywa są miękkie, przecedzamy włoszczyznę (można z niej zrobić sałatkę warzywną). Litr bulionu zagotowujemy, wrzucamy do niego groszek, gotujemy krótko 5-10 minut, lekko przestudzamy
i miksujemy groszek z bulionem na gładki krem. Jajka ubijamy widelcem, dolewamy do nich śmietankę, mieszamy ze sobą, doprawiamy solą
i pieprzem a następnie cały czas energicznie mieszając, wolnym strumieniem wlewamy je do gotującego się kremu. Krem doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku i jeśli jest zbyt gęsty dodajemy czysty bulion. Krem z zielonego groszku podajemy na gorąco z groszkiem ptysiowym lub paluchami serowymi.