Jest dość kaloryczna zwłaszcza, jeśli ziemniaczki upieczemy na oleju, jednak jej walory smakowe usprawiedliwiają kaloryczne szaleństwa.
Składniki 4 porcje:
- ¼ kg ziemniaków,
- średni kalafior,
- 1 litr bulionu,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- gałka muszkatołowa, curry, czarny pieprz, sól, do smaku,
- oliwa,
- bagietka.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczemy w piekarniku z dodatkiem odrobiny oliwy. Jeśli chcemy by były mniej kaloryczne możemy je zapiec w folii aluminiowej. Gdy ziemniaki są już miękkie, gotujemy przez 10 minut w bulionie, podzielonego na cząstki kalafiora z przyprawami i dodajemy do niego upieczone ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut i miksujemy. Gotowy krem łączymy z mlekiem kokosowym i doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową do smaku i podajemy w bulionówkach z podsmażoną bagietką.