Zupa krem z pieczonych ziemniaków i kalafiora

Zupa krem z pieczonych ziemniaków i kalafiora

Jest dość kaloryczna zwłaszcza, jeśli ziemniaczki upieczemy na oleju, jednak jej walory smakowe usprawiedliwiają kaloryczne szaleństwa.

zupa krem z kalafiora i ziemniakówSkładniki 4 porcje:

  • ¼ kg ziemniaków,
  • średni kalafior,
  • 1 litr bulionu,
  • ½  szklanki mleka kokosowego,
  • gałka muszkatołowa, curry, czarny pieprz, sól, do smaku,
  • oliwa,
  • bagietka.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczemy w piekarniku z dodatkiem odrobiny oliwy. Jeśli chcemy by były mniej kaloryczne możemy je zapiec w folii aluminiowej. Gdy ziemniaki są już miękkie, gotujemy przez 10 minut w bulionie, podzielonego na cząstki kalafiora z przyprawami i dodajemy do niego upieczone ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut i miksujemy. Gotowy krem łączymy z mlekiem kokosowym i doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową do smaku i podajemy w bulionówkach z podsmażoną bagietką.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodandspice.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także