Zupa krem z pieczonej dyni z gruszką

0
Przepisy kulinarne
Zupa krem z dyni

Krem z pieczonej dyni z gruszką to pyszna zupa, pozwalająca docenić smaki jesieni.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 3 kwaskowe gruszki,
  • 1 młoda cebulka,
  • łyżka masła,
  • ½  szklanki bulionu drobiowego,
  • ½  szklanki słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy ze skorupą na mniejsze części i pieczemy w piekarniku do czasu, aż będzie średnio miękka. Po lekkim ostudzeniu oddzielamy miąższ dyni od skorupy i kroimy go w kostkę. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, również kroimy w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie roztapiamy masło i przesmażamy na nim drobno pokrojoną młodą cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną dynię i gruszki. Całość dusimy około 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dolewamy bulion, śmietankę, doprawiamy do smaku i po lekkim przestudzeniu, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zagotowujemy raz jeszcze. Krem dyniowy z gruszką najlepiej smakuje z pasztecikami z francuskiego ciasta.

Polecamy: Przepis na nalewkę z pigwy

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: NguyenPhamDang

Polecamy Ci również

Zobacz także