Krem z pieczonej dyni z gruszką to pyszna zupa, pozwalająca docenić smaki jesieni.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 3 kwaskowe gruszki,
- 1 młoda cebulka,
- łyżka masła,
- ½ szklanki bulionu drobiowego,
- ½ szklanki słodkiej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy ze skorupą na mniejsze części i pieczemy w piekarniku do czasu, aż będzie średnio miękka. Po lekkim ostudzeniu oddzielamy miąższ dyni od skorupy i kroimy go w kostkę. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, również kroimy w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie roztapiamy masło i przesmażamy na nim drobno pokrojoną młodą cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną dynię i gruszki. Całość dusimy około 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dolewamy bulion, śmietankę, doprawiamy do smaku i po lekkim przestudzeniu, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zagotowujemy raz jeszcze. Krem dyniowy z gruszką najlepiej smakuje z pasztecikami z francuskiego ciasta.
Polecamy: Przepis na nalewkę z pigwy