Zupa krem z fasolki szparagowej i brokuła

Zimą kiedy tęsknimy za zielenią, taka intensywnie zielona zupa krem jest wielce pożądanym daniem obiadowym. Można ją bez trudu przyrządzić również z mrożonych warzyw. Świetnie smakuje i poprawia humor.

Składniki na 4 porcje:

  • ½ kg zielonej fasolki,
  • 1 brokuł,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • duży jogurt naturalny (300ml),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zieloną fasolkę obieramy i kroimy w kawałki, brokuła dzielimy na różyczki. Oba warzywa gotujemy w bulionie około 10 minut i miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania wlewamy jogurt, całość przyprawiamy solą pieprzem i wybranymi świeżymi ziołami np. bazylią. Zielona zupa krem świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: croquecamille.wordpress.com

Zobacz także