Zupa krem z młodych listków szczawiu i mniszka jest smacznym i niezwykle ożywczym daniem. Podajemy ją udekorowaną kleksikiem gęstej, kwaśnej śmietany lub drobno poszatkowanym jajkiem, jej piękny zielony kolor pięknie kontrastuje z bielą śmietany czy złotym żółtkiem jajka.
Składniki:
- 30 dag liści młodego szczawiu,
- 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego,
- 1 litr gorącego wywaru rosołowego,
- 1 surowe żółtko,
- 1 łyżka masła sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Liście mniszka pozbawiamy twardych jasnych części, dokładnie myjemy i pozostawiamy na pół godziny w słonej wodzie. Ten zabieg pozwala pozbyć się ich goryczki. W tym czasie obieramy i myjemy szczaw. Osączone z wody grubo poszatkowane oba rodzaje liści smażymy krótko na małym ogniu na maśle. Do przesmażonych listków dodajemy bulion i całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Surowe żółtko mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy do tego kilka łyżek gorącej zupy i całość wlewamy do gotującej się zupy intensywnie mieszając ją by nie zrobiły się grudki. Po wystygnięciu zupę miksujemy lub przecieramy przez sito. Powstały krem zagotowujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wlewamy na talerze lub do bulionówek i podajemy na stół.
Danie można udekorować listkami szczawiu, posypać na wierzchu startym gotowanym jajkiem, czy gęstą śmietaną.