Składniki:
- 30 dag mięsa np. skrzydełka kurze,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- mały seler,
- por,
- natka pietruszki,
- 3-4 ziemniaki,
- 1-2 gałązki lubczyku,
- dowolne warzywa sezonowe, kalarepka, groszek, kalafior fasolka szparagowa,
- 3-4 l wody,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody, wkładamy mięso, gotujemy około 30 minut a następnie do wywaru dorzucamy obrane i pokrojone w plastry lub kostkę warzywa. Całość gotujemy następne 30 minut, dorzucamy gałązki lubczyku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę jarzynową podajemy na gorąco, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Szybka i łatwa w wykonaniu zupa, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu.