Zrazy to dość pracochłonne, ale bardzo smaczne danie, duszone z winem i gałązką rozmarynu są niezwykle aromatyczne i soczyste.
Składniki:
- kilogram młodej wołowiny,
- cebula,
- papryka,
- 10-20 dag wędzonego boczku,
- kilka gałązek rozmarynu, pieprz, sól papryka słodka,
- 2 łyżki oleju,
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
Sposób przygotowania zrazów wołowych z rozmarynem
Boczek, cebulę i paprykę, pokroić w paski. Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry, w poprzek włókien, lekko rozbić oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Pośrodku każdego z plastrów mięsa, położyć pasek boczku a na nim, kawałek papryki, cebuli, gałązkę rozmarynu i zwinąć w ścisły rulon. Dla pewności spiąć wykałaczką. Na patelni należy rozgrzać olej, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać winem i odrobiną wody, dodać gałązki rozmarynu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z pieczonymi ziemniakami lub pyzami.