Ziemia w ogrodzie - typy i właściwości gleby

Ziemia w ogrodzie - typy i właściwości gleby

ziemia w ogrodzieCzy na pewno wiemy, jaką ziemię mamy w ogrodzie? Warto znać jej typ i właściwości, by dobrać rośliny do warunków, w jakich będą najlepiej rosły.

Warto też znać plusy i minusy ziemi, jaką mamy, chociażby po to, aby wiedzieć jak poprawić jej jakość.

Skład gleby

Jakość ziemi zależy od proporcji próchnicy, żwiru, kamieni, piasku i iłów w niej zawartych. Od proporcji składników w glebie zależy jej zdolność do gromadzenia wody. Każda ziemia ma praktycznie inny skład i strukturę. Żeby dobrze rosły w niej rośliny, ziemię trzeba użyźniać, napowietrzać i spulchniać. W dobrej glebie żyje dużo różnych organizmów, które przetwarzają części roślinne na próchnicę. Im więcej próchnicy w składzie ziemi, tym lepsza jest gleba i jej struktura. Dla roślin ważny jest również jej odczyn.

Gleba może być:

  • kwaśna o ph 4,5-5,5
  • obojętna o ph 6,5-7
  • najrzadziej występuje ziemia o odczynie zasadowym, powyżej 7 ph.

Rodzaje gleby

  • Ziemia kompostowa ma gruzełkowatą strukturę, jest żyzna i przepuszczalna dla wody i powietrza. Powstała z resztek organicznych, na pryzmie kompostowej lub w kompostowniku, zawiera więc wiele cennych dla roślin składników odżywczych. Jest wspaniałą domieszką poprawiającą jakość i strukturę każdej gleby.
  • Gleba próchnicza ma gruzełkowatą strukturę, przez co jest dobrze napowietrzona, występuje w górnej części gleby i im grubsza jest jej warstwa, tym lepsza jest jakość ziemi i lepiej rosną w niej rośliny. Powstała z resztek organicznych i dzięki temu zawiera wiele składników mineralnych potrzebnych roślinom, dobrze gromadzi wodę, ale jest też przepuszczalna. Bogate w próchnicę są gleby ogrodowe regularnie wzbogacane kompostem i obornikiem. W naturze ziemia próchnicza występuje w lesie i na terenach torfowych.
  • Gleba torfowa ma ciemną barwę i zawiera dużo iłów, przez co jest wilgotna i kleista. Niskie torfy powstają w miejscach często zalewanych przez rzeki. Są to gleby ciężkie i kwaśne. Choć są bogate w składniki pokarmowe, ich struktura utrudnia dostęp powietrza do korzeni roślin. Jakość tych gleb można poprawić, rozluźniając je i przekopując co roku z domieszką piasku, kory, trocin lub kompostu.
  • Gleba gliniasta jest zasobna w bardzo drobne części mineralne, ale ciężka i słabo napowietrzona i łatwo tworzy się z niej bryła. Po ulewach gromadzi dużo wody, która utrzymuje się długo i powoduje gnicie korzeni, a w okresach suszy zaskorupia się i pęka. Można poprawić jej strukturę domieszką kompostu, torfu, trocin lub kory. Wskazane jest też uprawianie roślin motylkowych na nawóz zielony.
  • Gleba piaszczysta jest lekka, dobrze napowietrzona, ciepła, ale uboga w składniki odżywcze. Woda słabo utrzymuje się w niej, w okresach suszy wymaga więc częstego podlewania. Nawozy mineralne, którymi próbuje się wzbogacić taką ziemię zostają szybko wypłukane przez deszcze. W celu poprawienia jakości tej ziemi należy uprawiać na niej rośliny na nawóz zielony, zwłaszcza takie, które mają zdolność wiązania azotu z powietrza. Warto wzbogacać ją kompostem i obornikiem. By chronić rośliny rosnące na piaszczystej glebie przed wysychaniem, można je ściółkować kora lub skoszoną trawą, która po rozłożeniu się wzbogaci glebę w składniki organiczne.
Oceń artykuł
3,73 / 11 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Beata Kubiak

Opracowanie: Celtis

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także