Zielony majonez

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 1szklanka oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżka dość ostrej musztardy,
  • 1łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
  • ½ szklanki świeżego lubczyku,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Żółtko z musztardą ubijać około minuty, następnie wolnym strumieniem prawie po kropelce dodajemy oliwę lub olej, cały czas ubijając masę, gdy masa zacznie gęstnieć można szybciej wlewać olej. Po dodaniu całego oleju i uzyskaniu konsystencji gęstego majonezu dodajemy powoli cukier, sól, pieprz i sok z cytryny a na koniec drobno posiekany lub zmiksowany lubczyk. Ziołowy majonez można uzyskać z połączenia innych ziół z gotowym majonezem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl