Zielony krem ze szpinaku

szpinak
Składniki:

  • 50 dag szpinaku,
  • por,
  • 2 szklanki bulionu,
  • ¼ szk. śmietany,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy pokrojony drobno por i zmiażdżony ząbek czosnku po 2-3 minutach dolewamy bulion i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego obrany i umyty szpinak. Gotujemy przez chwilę do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę. Kremową zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podgrzewamy i łączymy ze śmietaną. Podajemy na gorąco z grzankami czosnkowymi, posypaną świeżą bazylią. Można też polać zieloną zupę krem, gęstą śmietanką już na talerzu, wówczas będzie wyglądała efektownie. Połączenie intensywnej zieleni i kremowej bieli jest intrygujące.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Zobacz także