Zielony krem z brokułów z różowymi krewetkami

Zielony krem z brokułów z różowymi krewetkami

Wykonanie tej zupy jest dość pracochłonne, ale efekt wizualny i smakowy jest wart pracy.

Zupa jest intensywnie zielona, co kontrastuje pięknie z różowymi krewetkami. Połączenie smaków brokułów i krewetek i intensywnego aromatu cytrusowych skórek jest warte wysiłku.

krem borkułowySkładniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu,
  • 2 brokuły ,
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • 2-4 łyżki masła,
  • 25 dag krewetek ,
  • 1 puszka czerwonej fasolki,
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • ½ szk. śmietany,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w czystym bulionie do miękkości. Następnie ugotowane brokuły wyjmujemy z bulionu i zostawiamy by ostygły. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim poszatkowaną cebulkę dymke wraz ze szczypiorkiem, dodajemy mąkę i zasmażamy krótko. Tak uzyskaną białą zasmażkę, wlewamy ostrożnie do bulionu, cały czas energicznie mieszając go. Następnie dodajemy do niego krewetki, osączoną z zalewy fasolkę, śmietankę i starte skórki cytrusowe. Dusimy całość 8-10 min. pod przykryciem. W tym czasie miksujemy ugotowane brokuły i łączymy z resztą zupy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku i podajemy na gorąco.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blogs.medindia.net

Polecamy Ci również

Zobacz także