Zielony farsz jajeczno brokułowy w skorupkach

Zielony farsz jajeczno brokułowy w skorupkach

Efektowna i prosta do przyrządzenia przekąska na zimno, która cieszy się dużym powodzeniem na przyjęciach. Wygląda intrygująco i smakuje dosłownie każdemu.

brokułySkładniki:

  • 4 jajka,
  • garść różyczek brokuła ,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% ,
  • 1 łyżka majonezu ,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Różyczki brokuła ugotować w wodzie z solą i odrobiną masła, następnie odcedzić i pozostawić by ostygły. Jajka ugotować na dość twardo, ostudzić i przekroić na pół razem ze skorupką! Łyżeczką wydrążyć ostrożnie jajka, tak by skorupki pozostały nienaruszone. Jajka i brokuły zetrzeć na tarce, przetrzeć przez sito lub zmiksować - zależy jaka konsystencja nadzienia nam odpowiada. Tak powstałą masę łączymy z majonezem, śmietaną a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym farszem napełniamy połówki skorupek jajek. Farsz jest zielony, więc pięknie wygląda udekorowany kleksikiem majonezu czy połówką koktajlowego pomidorka. Tak przygotowane jajka podajemy na półmisku jako efektowną i smaczną przekąskę.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także