Zielone naleśniki z twarożkiem i rukolą

0
Zielone naleśniki z twarożkiem i rukolą

Zielone naleśniki mają zdecydowanie zielony kolor i intensywny ziołowy smak i aromat. O ich kolorze decyduje mieszanka zmiksowanych ziół, jaką dodajemy do ciasta.

Użyjmy do tego ziół, które nam smakują najbardziej, może to być pęczek szczypiorku, świeże oregano, tymianek czy pietruszka lub mieszanka ich smaków. Naleśniki zrobią z pewnością wrażenie na gościach i będą ciekawym urozmaiceniem w codziennej kuchni. Mogą być podawane z bardzo różnym nadzieniem mięsnym czy warzywnym, przyrządzonym na ostro.

zielone naleśnikiSkładniki na 4 porcje:

Zielone ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • oliwa, sól, pieprz  do smaku

oraz

  • zielone zioła np. pęczek szczypiorku, pietruszki czy selera.

Nadzienie:

  • 250 g twarożku,
  • kilka garści rukoli.

rukolaSposób przygotowania:

Z mleka, mąki, jajka i wody gazowanej przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy wybrane zioła z dodatkiem łyżki oliwy (może to być ulubiona mieszanka lub jedno), przypraw i łączymy z ciastem naleśnikowym. Ciasto powinno mieć zdecydowany zielony kolor i ziołowy smak. Na średnim ogniu, pieczemy dość grube naleśniki, tak by miały lekko złoto zielony kolor. W miseczce mieszamy twarożek z solą i pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy rukolą i składamy na pół. Podajemy na ciepło. Możemy wypróbować też inne wersje nadzienia do zielonych naleśników.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: missionvegan.com

Polecamy Ci również

Zobacz także