Żeń-szeń: leczy i wzmacnia. Na co stosować żeń-szeń?

0
Żeń-szeń
Korzenie żeń-szenia przypominają ludzką sylwetkę. To stało się inspiracją dla wielu legend. Ale właściwości lecznicze tej rośliny to nie bajki.

Żeń-szeń to roślina, której od dawna przypisywano magiczną moc i uważano za cudowny środek na wszelkie schorzenia. Współczesne badania potwierdzają, że ma on wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Tradycyjna medycyna wschodnia coraz częściej budzi nasze zainteresowanie, gdyż nierzadko okazuje się być bardzo skuteczna. Niestety, do większości wschodnich ziół i preparatów roślinnych, na co dzień nie mamy dostępu, istnieje jednak kilka roślin leczniczych, które możemy kupić w każdej aptece lub sklepie zielarskim, a nawet uprawiać we własnym ogrodzie. Należy do nich między innymi żeń-szeń właściwy nazywany też ginsengiem. Ta niezwykła roślina z chińskim rodowodem, zdobyła ogromną popularność na całym świecie i to zarówno za sprawą swoich właściwości leczniczych jak i legend, które są z nią związane.
Żeń-szeń to pozornie zwyczajne wyglądająca, wieloletnia roślina zielna, o ciekawych liściach, uroczych kwiatach i pięknych, czerwonych owocach. Jej wyjątkowość skrywa się jednak pod ziemią, gdzie rozwija się słabo rozgałęziony korzeń palowy z licznymi, drobnymi korzonkami włosowymi (na korzeniu znajdują się pączki śpiące oraz jeden zimujący, którego uszkodzenie powoduje zapadnięcie rośliny w długi sen, gdyż ponowny wzrost z oczek śpiących może nastąpić dopiero po 20 latach).

Polecamy też: Imbir - aromatyczną przyprawę o leczniczych właściwościach. Do czego się przyda w kuchni i apteczce

Cudowny korzeń żeń-szenia

Korzeń budową przypomina sylwetkę ludzką (to właśnie źródło mitów i legend) i jest bogaty w liczne substancje biologicznie czynne, wykazujące działanie lecznicze. Początkowo żeń-szeń był ceniony jako panaceum na wszystkie choroby. W starożytności stosowano go między innymi w celu wzmocnienia najważniejszych organów takich jak serce, płuca, nerki i wątroba, podawano starszym osobom dla podniesienia ich witalności oraz wykorzystywano jako lek na potencję. Przypisywano mu też wiele innych właściwości jak np. pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, podnoszenie odporności na stres, wzmacnianie wzroku oraz działanie odmładzające. Obecnie badania naukowe prowadzone nad właściwościami leczniczymi żeń-szenia, potwierdziły część z przypisywanych mu cudownych właściwości. W korzeniu wykryto m.in. glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (głównie wit. z grupy B oraz wit. C), minerały (magnez, żelazo), saponiny, tłuszcze, pektyny oraz wiele innych, cennych substancji. Do celów leczniczych wykorzystywany jest sproszkowany korzeń rośliny, zbierany jesienią z co najmniej 5-6 letnich roślin. Ma on zastosowanie głównie jako środek wzmacniający organizm i jest zalecany osobom starszym, osłabionym lub wyczerpanym długą chorobą oraz cierpiącym z powodu niedoborów witamin i minerałów (w Chinach zaleca się stosowanie preparatu w celach wzmacniających jedynie w okresie zimowym). Obecność witamin z grupy B oraz magnezu w korzeniu, wpływa też korzystnie na poprawę pracy mózgu i wzmocnienie układu nerwowego, co wspomaga pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się, a także poprawia sprawność umysłową i podnosi odporność na stres. Żeń-szeń pobudza też działanie układu immunologicznego i pomaga walczyć z infekcjami. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi, działa przeciwzakrzepowo, łagodzi objawy starzenia się (w okresie menopauzy i andropauzy), wzmacnia serce oraz reguluje hormonalną gospodarkę organizmu (wspomaga działanie gruczołów płciowych), wpływając pozytywnie na potencję zarówno u mężczyzn jak i kobiet.

Dowiedz się: Do czego używać kardamon i na co on pomaga

Uwaga: żeń-szeń nie dla każdego

Niestety z dobrodziejstw żeń-szenia nie wszyscy mogą korzystać. Zioła nie powinny przyjmować osoby cierpiące na nadciśnienie, miażdżycę, zaburzenia krzepnięcia krwi oraz kobiety w ciąży i karmiące matki. Nie wolno go też stosować z niektórymi lekami (np. lekami przyjmowanymi z powodu zakrzepicy żył, preparatami ziołowymi wzmacniającymi organizm, lekami przeciwdepresyjnymi, hormonami sterydowymi, glikozydami nasercowymi). Ryzykowne jest także przedawkowanie preparatów z żeń-szenia, gdyż może powodować m.in. bóle i zawroty głowy, mdłości czy pogorszenie widzenia. Co ciekawe, znany głównie z półek aptecznych żeń-szeń, można też uprawiać we własnym ogrodzie. Wprawdzie nie jest to zadanie łatwe, gdyż roślina jest bardzo wymagająca (przede wszystkim wrażliwa na zbyt duże nasłonecznienie i wilgotne stanowisko zimą oraz podatna na choroby grzybowe, a jej nasiona kiełkują słabo i długo), ale jeśli się uda, zapewni nam ogromną satysfakcję.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także