Żeberka wieprzowe z żurawinami

Żeberka wieprzowe z żurawinami

żeberka wieprzowe z żurawinamiSkładniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 szklanka bulionu,
  • marynata,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy, słodka papryka, pieprz cayenne, szk. musu z żurawin, 3 łyżki porto, 1-2 goździki, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Z żurawiny, oliwy i przypraw przygotować marynatę. Umyte i podzielone na części żeberka posmarować marynatą i pozostawić w niej na noc. Następnego dnia z żeberek zdjąć marynatę i odłożyć na bok, nie myć! Lekko osolić i obsmażyć z obu stron na oleju. Gdy będą złote, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ponownie marynatą i dusić około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. W trakcie pieczenia żeberka można podlewać bulionem. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówkami.

Oceń artykuł
3,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: hapyou.webnode.com

Polecamy Ci również

Zobacz także