Żeberka w miodzie z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg żeberek w paskach,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • rozmaryn,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • konfitura z jarzębiny lub żurawin.

Sposób przygotowania:

Umyte żeberka dzielimy na porcje. Z miodu, musztardy oliwy, rozmarynu i przypraw przygotowujemy marynatę, smarujemy nią żeberka i odstawiamy na 2-3 godziny. Do żaroodpornego naczynia wkładamy żeberka wraz z marynatą, polewamy je łyżką oliwy i łyżką wody i pieczemy około godziny, w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Dobrze jest polewać żeberka w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem. Podajemy je z konfiturą z jarzębiny lub żurawin, które można też dodać do sosu.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: easy-recipes.me

Zobacz także