Zdrowe owoce dzikich krzewów - idealne na jesienne przetwory

2
Dzika czeremcha
Wiele owoców dojrzewających jesienią na dzikich krzewach doskonale nadaje się na przetwory.

Często zapominamy, że wiele roślin rosnących dziko ma jadalne smaczne i bardzo zdrowe owoce. Oczywiście możemy je także uprawiać jako krzewy ozdobne w ogrodach. Oto kilka gatunków, których owoce mogą być cennym uzupełnieniem naszej diety.

Rokitnik

Owoce rokitnika zbierajmy z krzewów rosnących w ogrodach (roślina jest pod częściową ochroną).

Takazart - pixabay.com
Dereń jadalny

Z derenia można przygotować różne przetwory, znakomicie nadaje się również na nalewki.

Krzys16 - pixabay.com
Czeremcha

Dojrzałe owoce czeremchy mają kolor granatowoczarny. Rosną one dość powszechnie w lasach.

Katarzyna Laszczak
Głóg

Owoce głogu zawierają dużo witaminy C i są zdrowe m.in. na serce.

Hans - pixabay.com

Rokitnik (Hippophaë rhamnoides)

To krzew kolczasty występujący w odmianie męskiej i żeńskiej. Żeńskie egzemplarze na jesień obsypane są drobnymi ciemnopomarańczowymi owocami. Krzew dorasta do 8 m i ma ozdobne, srebrnoszare wąskie liście. Może rosnąć nawet na piaszczystej glebie, dobrze znosi suszę, lubi słońce. Z uwagi na wysoką zawartość fenolokwasów, flawonoidów i witamin owoce rokitnika wykorzystuje się jako surowiec leczniczy i kosmetyczny. W owocach tego krzewu, znajdziemy duże ilości witaminy C oraz kwasy organiczne i wolne aminokwasy. Można spożywać je na surowo lub przyrządzać z nich przetwory: dżemy, galaretki, konfitury i soki. Robi się z nich także wina i nalewki.
Rokitnik jest objęty częściową ochroną, dlatego owoce należy zrywać z krzewów rosnących w ogrodach.

Polecamy przepis na: Dżem z owoców rokitnika

Dereń jadalny (Cornus mas)

Kwitnie w marcu, obsypując bezlistne gałęzie żółtymi drobnymi kwiatami. Osiąga wysokość 4-5 m, można go kształtować do formy drzewiastej. Ma zielone liście o jajowatym kształcie, a jego owoce są intensywnie czerwone i kształtem przypominają małe śliwki. Owoce dojrzewające we wrześniu można jeść na surowo lub przerabiać na konfitury i dżemy. Robi się z nich też słynną dereniówkę. Zawierają dużo witaminy C, zaleca się je w przypadku zaburzeń przemiany materii i w niedokrwistości.

Czeremcha późna, czyli amerykańska (Prunus serotina)

Drzewo występuje powszechnie w polskich lasach. Dorasta do 20 m, ale dobrze znosi cięcie i formowanie. Ma dekoracyjne intensywnie zielone lśniące liście, które jesienią przybierają kolor żółty. Kwitnie wiosną, obsypując się drobnymi białymi kwiatkami, które są zebrane w zwisające grona i mają intensywny, słodki zapach.
Owoce zebrane w grona mają kolor granatowoczarny i przypominają porzeczki. Ich okres dojrzewania przypada na wrzesień. Słodkie owoce czeremchy można jeść na surowo (tylko nasiona nadają owocom gorzki posmak). Nadają się na soki, galaretki i wina.

Poznaj też: Lecznicze działanie głogu i aronii. Jak je wykorzystać zdrowo i smacznie

Głóg szkarłatny (Crataegus coccineus)

To krzew z rodziny różowatych, który może dorastać do 4 m. Jest odporny na mróz i suszę. Kwitnie bardzo wczesną wiosną, okrywając się białą chmurką drobnych kwiatków. Jest rośliną miododajną. Na jesień wydaje czerwone bardzo efektowne owoce zebrane w koszyczki. Owoce głogu są bogate w witaminę C i  stosuje się je w leczeniu chorób serca.

Często nie doceniamy, obawiamy się lub po prostu nie znamy wielu jadalnych owoców. Rośliny te, jako nasze rodzime, są odporne na mróz, łatwe w uprawie i mogą rosnąć na każdej glebie. Warto więc o nich pamiętać, zwłaszcza że często goszczą w naszych ogrodach jako krzewy i drzewa ozdobne.

Jesienne owoce świetnie nadają się na domowe nalewki - stąd dowiesz się, jak je przygotować


Oceń artykuł
4,63 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Beata Czubaj

Polecamy Ci również

Zobacz także