Zbiory owoców

Zbiory owoców

Zwykle na działce poza gatunkami dekoracyjnymi, uprawia się też bardziej praktyczne rośliny użytkowe.

jabłkaJeśli mamy wolny kawałek przestrzeni, z pewnością warto na nim założyć niewielki sad lub jagodnik, dający nam smaczne i aromatyczne owoce. Własne zbiory są nie tylko znakomite w smaku, ale również bardzo zdrowe i zawsze mamy je pod ręką.

Przesunięcia terminów zbioru

Aby jednak móc w pełni cieszyć się bogactwem smaków i aromatów, a także w najlepszy sposób wykorzystać wszystkie wartości odżywcze zawarte w owocach, należy spełnić szereg warunków, w tym również trzymać się przewidzianych dla gatunku oraz odmiany terminów zbioru. Szczególną ostrożność należy zachować podczas dojrzewania owoców jagodowych i miękkich, gdyż bardzo szybko potrafią one przejrzeć, a co za tym idzie stać się bezużyteczne. Trudno jest je wtedy nawet zerwać z gałązki, ponieważ szybko pękają i puszczają sok (np. truskawki, maliny, borówki). Z tego powodu polecane terminy zbioru należy niekiedy dostosować do aktualnego dojrzewania owoców oraz panującej pogody. Faza dojrzałości ma również wpływ na zdolność przechowalniczą, co ma szczególne znaczenie w przypadku późniejszych odmian owoców twardych jak np. jabłka i gruszki. Różnice w czasie dojrzewania są też widoczne w danej grupie roślin, gdyż np. jedna odmiana późna dojrzewa znacznie wcześniej od drugiej. Unikajmy również oprysków chemicznych podczas dojrzewania owoców miękkich, gdyż mają one często bardzo krótki okres wzrostu i kumulują w tym czasie wszystkie toksyny z oprysków. Lepiej więc opryskać rośliny jeszcze przed owocowaniem lub zastosować środki ekologiczne, na bazie wyciągów z roślin, które są wskazane w każdej uprawie ekologicznej.

gruszki

Terminy zbioru przewidziane dla gatunków i odmian

Niemniej na podstawie wieloletnich doświadczeń i obserwacji, ustalono pewne umowne terminy zbioru dla poszczególnych owoców, dlatego warto się z nimi zapoznać przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego.

Gatunek Odmiany wczesne Odmiany średniowczesne i średniopóźne Odmiany późne Uwagi
Wiśnie p. VI VI - VII k. VII –p. VIII Owoce zebrane za wcześnie, będą bardzo kwaśne.
Czereśnie k. V VI VII W miarę dojrzewania, przy dużej ilości opadów, szybko pękają. Niestety są tez przysmakiem wielu ptaków, dlatego poleca się osłaniać owocujące drzewa. Jeszcze przed wejściem rośliny w okres owocowania, nierzadko poleca się wykonywanie oprysków, gdyż owoce łatwo „robaczywieją”.
Truskawki V- VI VI-VII VII-IX Odmiany późne, to głównie takie, które powtarzają owocowanie z końcem lata
Jagoda kamczacka V p. VI k. VI Zbiór w miarę dojrzewania.
Agrest VI p. VII k. VII Zbiór w miarę dojrzewania.
Porzeczki czarne, białe i czerwone k. VI VII p. VIII Należy zebrać całe grona, w chwili dojrzałości wszystkich jagód na gronie. Zbiór w miarę dojrzewania.
Borówka amerykańska k. VI- VII VIII VIII – IX Zbiór w miarę dojrzewania. Dość dobrze się przechowują w lodówce.
Malina k. VI- VII VII- VIII IX-X Zbiory w miarę dojrzewania. Należy bardzo pilnować fazy dojrzałości, gdyż owoce szybko przejrzewają. Późne odmiany to zwykle rośliny powtarzające owocowanie. Po zbiorach ich pędy skraca się bardzo znacznie (owocują na jednorocznych). Letnich odmian nie należy mocno przycinać, gdyż tworzą owoce na pędach dwuletnich.
Jabłka VII-VIII VIII -IX IX-X niekiedy do p. XI Odmiany najpóźniejsze należy zebrać przed przymrozkami, aby dobrze się przechowywały. Zwykle ich dojrzałość w chwili zbioru nie jest jeszcze wystarczająca, gdyż muszą „poleżeć” aby były dostatecznie smaczne.
Grusze VII VIII-IX IX-X Zbiór w miarę dojrzewania. Niektóre odmiany szybko przejrzewają, dlatego należy pilnować fazy dojrzałości. Późne odmiany osiągają pełną przydatność do spożycia dopiero po zbiorach, gdy nieco „poleżą”.
Śliwy k. VII -VIII VIII-IX IX Niektóre odmiany szybko przejrzewają, dlatego należy pilnować fazy dojrzałości.
Winogrona VIII IX X-XI Niektóre z odmian późnych, dobrze jest zbierać po pierwszych przymrozkach. Wytwarzają wtedy znacznie więcej cukrów.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Józefowicz

Zdjęcia: theossingtonkitchen-blogspot-com, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także