Składniki:
- ½ kg ziemniaków,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 20-30 dag mielonego mięsa lub kiełbasy,
- 2-3 papryki,
- por,
- starty żółty ser,
- 2-3 jajka,
- sól, pieprz, słodka papryka, tymianek lub oregano.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w dość duże plastry i krótko gotujemy w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry boczku, ziemniaki, cienko pokrojony por, znowu warstwę ziemniaków, kiełbasę i pokrojoną w paski paprykę. Każdą z warstw oprószamy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem a następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie w miseczce ubijamy jajka z przyprawami i odrobiną soli, polewamy nimi zapiekankę a wierzch posypujemy starym serem. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy na gorąco z surówkami.