Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • zapiekanka ziemniaczana½ kg ziemniaków,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 20-30 dag mielonego mięsa lub kiełbasy,
  • 2-3 papryki,
  • por,
  • starty żółty ser,
  • 2-3 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek lub oregano.

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w dość duże plastry i krótko gotujemy w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry boczku, ziemniaki, cienko pokrojony por, znowu warstwę ziemniaków, kiełbasę i pokrojoną w paski paprykę. Każdą z warstw oprószamy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem a następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie w miseczce ubijamy jajka z przyprawami i odrobiną soli, polewamy nimi zapiekankę a wierzch posypujemy starym serem. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy na gorąco z surówkami.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: simplyrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także