Kaczka z pigwą to danie na specjalne okazje. Wymaga trochę pracy i przygotowań, ale w rzeczywistości, danie to nie jest trudne do wykonania a zrobi z pewnością duże wrażenie na gościach, bo jest bardzo efektowne. Pięknie podana kaczka z pigwą, może być i Twoim popisowym daniem.
Składniki:
- średnia kaczka,
- 100 g obranej pigwy bez gniazd nasiennych ,
- 5 dkg cukru,
- kieliszek wody,
- kieliszek białego wina,
- 1/2 laski cynamonu,
- pół łyżeczki anyżu,
- 15 g masła,
- 100 g roszponki lub innej sałaty do dekoracji,
- kilka połówek orzechów włoskich
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich,
- cukier, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać, by powstała z nich jednolita płynna masa. Kaczkę podzielić na części doprawić pieprzem i dokładnie natrzeć marynatą. Kaczkę marynować przez noc.
Z kaczki zdjąć orzechy i pozostawić je, użyjemy ich później wraz z pozostałymi połówkami orzechów włoskich. Kaczkę pieczemy do miękkości w nagrzanym uprzednio do 200º piekarniku, przez około 2-3 h. Na kwadrans przed końcem pieczenia dodajemy do kaczki orzechy. Pigwę obraną ze skórki, bez gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki. Dusimy ją przez 15 minut w rondlu z dodatkiem wody, białego wina, cukru, anyżu i cynamonu.
Miękkie owoce pigwy kroimy na mniejsze cząstki i podsmażamy na maśle.
Na udekorowanym zieleniną półmisku, układamy gorącą kaczkę, pigwę oraz pieczone orzechy. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu z pieczeni połączonego z wywarem z pigwy