Wykwintna kaczka z pigwą

0
Wykwintna kaczka z pigwą

Kaczka z pigwą to danie na specjalne okazje. Wymaga trochę pracy i przygotowań, ale w rzeczywistości, danie to nie jest trudne do wykonania a zrobi z pewnością duże wrażenie na gościach, bo jest bardzo efektowne. Pięknie podana kaczka z pigwą, może być i Twoim popisowym daniem.

pieczona kaczkaSkładniki:

  • średnia kaczka,
  • 100 g obranej pigwy bez gniazd nasiennych ,
  • 5 dkg cukru,
  • kieliszek wody,
  • kieliszek białego wina,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • pół łyżeczki anyżu,
  • 15 g masła,
  • 100 g roszponki lub innej sałaty do dekoracji,
  • kilka połówek orzechów włoskich

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać, by powstała z nich jednolita płynna masa. Kaczkę podzielić na części doprawić pieprzem i dokładnie natrzeć marynatą. Kaczkę marynować przez noc.
Z kaczki zdjąć orzechy i pozostawić je, użyjemy ich później wraz z pozostałymi połówkami orzechów włoskich. Kaczkę pieczemy do miękkości  w nagrzanym uprzednio do 200º piekarniku, przez około 2-3 h. Na kwadrans przed końcem pieczenia dodajemy do kaczki orzechy. Pigwę obraną ze skórki, bez gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki. Dusimy ją przez 15 minut w rondlu z dodatkiem wody, białego wina, cukru, anyżu i cynamonu.
Miękkie owoce pigwy kroimy na mniejsze cząstki i podsmażamy na maśle.
Na udekorowanym zieleniną półmisku, układamy gorącą kaczkę, pigwę oraz pieczone orzechy. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu z pieczeni połączonego z wywarem z pigwy

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: inerikaskitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także