Składniki:
- 30 dag owoców jarzębiny,
- ¾ l czystej wódki,
- syrop z pół szklanki cukru,
- 1-2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny, obrać z szypułek, opłukać na sicie i prażyć w żaroodpornym naczyniu przez 15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Powinny tam pozostać po wyłączeniu piekarnika, aż przywiędną i nabiorą słodyczy. Po tym czasie owoce wsypujemy do gąsiorka, zalewamy wódką, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na pół roku. Po sześciu miesiącach, nalewkę dosładzamy syropem, przygotowanym z połowy szklanki cukru i wody koniecznej do jego rozpuszczenia i odstawiamy jeszcze na 10 dni. Po tym czasie, nalewkę można rozlać do butelek i delektować się nią.