Wódka z jarzębiny

Wódka z jarzębiny

wodka z jarzębinySkładniki:

  • 30 dag owoców jarzębiny,
  • ¾  l czystej wódki,
  • syrop z pół szklanki cukru,
  • 1-2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny, obrać z szypułek, opłukać na sicie i prażyć w żaroodpornym naczyniu przez 15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Powinny tam pozostać po wyłączeniu piekarnika, aż przywiędną i nabiorą słodyczy. Po tym czasie owoce wsypujemy do gąsiorka, zalewamy wódką, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na pół roku. Po sześciu miesiącach, nalewkę dosładzamy syropem, przygotowanym z połowy szklanki cukru i wody koniecznej do jego rozpuszczenia i odstawiamy jeszcze na 10 dni. Po tym czasie, nalewkę można rozlać do butelek i delektować się nią.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ehow.com

Polecamy Ci również

Zobacz także