Wiosenne potrawy z dzikich roślin. Polecamy sprawdzone przepisy

0
Dzikie rosliny do jedzenia
Wiele dzikich roślin (i ogrodowych chwastów) ma znakomity smak. W dodatku zawierają całą masę minerałów i witamin. Warto wykorzystać je w kuchni.

Znudziła Wam się zwykła sałata i kupne warzywa? Proponujemy potrawy z wiosennych dzikich roślin. Sprawdźcie, jakie kulinarne cuda można przyrządzić z "chwastów".

Potrawy z dzikich roślin

Wiosna to doskonały czas, żeby rozszerzyć nasz jadłospis o dzikie rośliny, które najczęściej uważamy za chwasty. Tymczasem wiele z nich zaskakuje znakomitym smakiem, są też bogate w minerały i witaminy, szczególnie potrzebne po zimie. Zatem pieląc grządki, zastanówmy się nad tym co wyrywamy i czy przypadkiem nie zbieramy właśnie roślin na smaczną sałatkę, albo wykwinty omlet.

Fiołek wonny

Z fiołków wonnych można wykorzystać zarówno liście, jak i kwiaty.

Katarzyna Laszczak
Podagrycznik

Podagrycznik bywa uciążliwym chwastem, ale to smaczna roślina z rodziny selerowatych.

Katarzyna Laszczak
Czosnek niedźwiedzi

Liście czosnku niedźwiedziego muszą pochodzi z ogrodu. Dzikie rośliny są pod ochroną.

Katarzyna Laszczak
Mniszek lekarski

Mniszek lekarski zwany mleczem dostarczy liści na sałatę (i kwiatów na wiele przetworów).

Katarzyna Laszczak
Babka lancetowata

Babka lancetowata, czyli wąskolistna rośnie powszechnie na łąkach.

Katarzyna Laszczak
Szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy rośnie w miejscach zacienionych i wilgotnych. Występuje w lasach, ale pojawia się też w ogrodach, jako chwast.

Katarzyna Laszczak
Chmiel

Chmiel zwyczajny rośnie nie tylko jako roślina uprawna, ale też dzika. Występuje w wilgotnych zaroślach.

Katarzyna Laszczak
Pokrzywa

Pokrzywa to jedna z bardziej znanych dzikich roślin. Do jedzenia nadają się rośliny, które jeszcze nie kwitną.

Blickpixel - pixabay.com

Poznaj: Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, uprawa

Oczywiście nie wszystkie „chwasty” są jadalne, ale jest ich całkiem sporo. I wiele z nich znamy przynajmniej z widzenia. Pamiętajmy, żeby zbierać tylko te rośliny, których jesteśmy pewni. Równie ważne jest to, żeby pochodziły z niezanieczyszczonych miejsc. Jeśli zrywamy je we własnym ogrodzie najczęściej nie stanowi to problemu, ale jeśli wyprawimy się do lasu lub na łąkę, zwróćmy uwagę na otoczenie (np. sąsiedztwo ruchliwych dróg).

Nasze surowce pochodziły z ekologicznego gospodarstwa agroturystycznego Latosowo. A potrawy zostały przygotowane pod doświadczonym okiem gościnnych gospodarzy i znawców „dzikiej kuchni” (jak również tradycyjnej). Z dzikich roślin można skomponować całą ucztę, można też oczywiście wykorzystać pojedyncze dania. Oto kilka ciekawych propozycji.

Potrawy z dzikich roślin

Z dzikich roślin można przygotować prawdziwą ucztę.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - składniki

Sałatka z różnych chwastów ma bardzo bogaty i ciekawy smak.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - krwawnik

Młode liście krwawnika mają korzenny smak z lekką goryczką. To również zioło, o korzystnym działaniu m.in. na układ pokarmowy.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - babka lancetowata

Młode liście babki lancetowatej są pikantne i chrupiące. To również zioło. Działa m.in. bakteriobójczo, ale ma znacznie więcej właściwości.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - mniszek lekarski

Młode liści mniszka to świetna podstawa sałatek. Mniszek działa korzystnie na trawienie, ale to tylko jedna z zalet tej rośliny.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy ma wyraźny kwaśny smak. Jest też bogaty w witaminę C.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - liście funkii

Funkię, czyli hostę znamy jako roślinę ozdobną. Ale jej liście mają ciekawy, orzechowy smak.

Katarzyna Laszczak
Gotowa sałatka z różnych chwastów

Do sałatki dokładamy pomidorki cherry oraz sos winegret.

Katarzyna Laszczak
Fiołki wonne - liście i kwiaty

Liście fiołków wonnych są chrupiące i mają wyraźny, orzechowy smak. Kwiaty dodają pięknego aromatu. Fiołek wonny to również zioło.

Katarzyna Laszczak
Sałatka z fiołków wonnych

Sałatka z fiołków wonnych, z gruszką, serem, prażonym słonecznikiem i łagodnym sosem winegret smakuje wyśmienicie.

Katarzyna Laszczak
Składanki na omlet z podagrycznikiem

Omlet z podagrycznikiem to szybkie i łatwe to wykonania danie.

Katarzyna Laszczak
Omlet z podagrycznikiem - przygotowanie liści

Liście podagrycznika trzeba lekko obgotować.

Katarzyna Laszczak
Omlet z podagrycznikiem

Liście podagrycznika nadają lekko anyżkowy posmak. Omlet doskonale smakuje np. z sałatką z różnych chwastów.

Katarzyna Laszczak
Liście pokrzywy na zupę

Młode liście pokrzywy to podstawa zupy (a także pożyteczne zioło).

FelixMittermeier - pixabay.com
Zupa z liści pokrzywy

Zupa z liści pokrzywy na wywarze mięsno-warzywnym i zagęszczona kaszą manną. Świetnie smakuje z grzankami.

Katarzyna Laszczak
Młode pędy chmielu

Młode pędy chmielu można przygotować jak szparagi.

Katarzyna Laszczak
Pędy chmielu z sosem winegret

Młode pędy chmielu można podać z sosem winegret.

Katarzyna Laszczak
Młode pędy chmielu z bułka tartą

Młode pędy chmielu są też bardzo dobre z podsmażoną bułką tartą.

Katarzyna Laszczak
Herbatka z fiołków

Herbatka z liści i kwiatów fiołków ma delikatny smak i cudowny zapach.

Katarzyna Laszczak

Sałatka z różnych chwastów z pomidorkami cherry i sosem winegret

Zbieramy:

  • liście i kwiaty fiołka wonnego – liście mają lekko orzechowy smak i są bardzo chrupiące, kwiaty dodają niezwykłego aromatu (i pięknie wyglądają)
  • liście krwawnika – o korzennym smaku z leciutką goryczką
  • czosnek niedźwiedzi – liście o wyraźnym czosnkowym smaku i zapachu; uwaga – czosnek niedźwiedzi możemy mieć tylko z ogrodu, bo jest pod częściową ochroną
  • mniszek lekarski (zwany mleczem) – o smaku zbliżonym do sałaty, ale z lekką goryczką
  • szczawik zajęczy – o delikatnych liściach, ale wyraźnie kwaskowym smaku
  • liście babki lancetowanej – smakują pikantnie i lekko pieprznie
  • liście funkii – to roślina ozdobna, ale warto uszczknąć kilka jej liści do sałatki, bo mają świetny orzechowy smak

Dokładamy:

  • pomidorki cherry

Do sałatki dajemy po garści z każdych roślin. Pamiętajmy, żeby je dokładnie opłukać i osuszyć. Liście kroimy (lub szarpiemy) na mniejsze kawałki i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry.

Następnie dodajemy sos winegret: oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem oraz czosnkiem. Składniki mieszamy i polewamy nim sałatę.

Bogactwo smaków „chwastów” jest zdecydowanie ciekawsze niż „zwykła” sałata.

To Cię zainteresuje: Fiołki zdobią, leczą, pachną. Poznaj ich odmiany i właściwości

Sałatka z liści i kwiatów fiołków, z gruszką, serem wędzonym i sosem winegret

Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc trzeba ich zebrać przynajmniej ze dwie-trzy garści. Najlepiej je zbierać bez łodyżek. Liście i kwiaty dokładnie myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich kroić.

Do fiołków dodajemy:

  • pokrojoną w drobną kostkę obraną gruszkę
  • ser wędzony – również drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach
  • słonecznik – prażony na patelni.

Sos winegret do sałatki występuje w nieco innej postaci – mianowicie bez czosnku, za to w Latosowie dodają do niego syrop z kwiatów czarnego bzu. Nadaje on dodatkowy kwiatowy aromat. Poza tym sos składa się z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, soli i pieprzu.

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest właśnie wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Zupę z pokrzyw w Latosowie robią tak:
gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami.

Omlet z podagrycznikiem z Latosowa

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Kaszotto z pieczarkami i kurdybankiem

Bluszczyk kurdybanek to również roślina, która jest zarówno ozdobą grządek, jak i chwastem. Jest przy tym naprawdę zdrowa. Rozrasta się szybko, co sprawia, że jest świetną rośliną okrywową, ale i nieproszonym gościem w innych uprawach. Kurdybanek ma bardzo wyrazisty zapach i smak – żywiczno-balsamiczny, więc nie potrzeba go wiele. W naszej potrawie wystąpił jako dodatek, ale nadał jej fantastyczny posmak.

A potrawa to kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej (na znacznie łagodniejszy smak, niż prażona). Gotujemy kaszę gryczaną i podsmażamy pieczarki. Następnie składniki smażymy razem, dodając grubo posiekany kurdybanek. Potrawa smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu.

Sprawdź: Dlaczego bluszczyk kurdybanek jest nazywany leczniczą bombą

Młode pędy chmielu jak szparagi

O ile wymienione wyżej składniki są łatwo dostępne, o tyle młode pędy chmielu są nieco bardziej „egzotyczne”. Ale jeśli macie do nich dostęp, polecamy je na stół. Są pyszne. W taki sam sposób można potraktować młode pędy jeżyny bezkolcowej.

Zrywamy młode pędy chmielu – długości ok. 10-15 cm (dłuższe będą łykowate). Po umyciu wkładamy je do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (najlepiej pędy gotować jak szparagi – „na stojąco”, szczytami do góry). Pędy odcedzamy – i podajemy. Możemy zrobić to na kilka sposobów:

  • posypane podsmażoną bułką tartą
  • polane octem balsamicznym (lub sosem winegret)
  • chwilę podsmażone na patelni – na oliwie, z dodatkiem czosnku.

Herbatka z kwiatów fiołków wonnych

Do picia można podać herbatkę z fiołków. Garść liści i kwiatów fiołków wonnych wystarczy zalać wodą. Chętni mogą dosłodzić miodem (kiedy napar przestygnie) lub syropem z mniszka.

O czym pamiętać, jedząc dzikie rośliny

Wszystkie opisane wyżej potrawy są łatwe do wykonania, a ich składniki – dosłownie w zasięgu ręki. Jeśli jednak pierwszy raz sięgamy po dzikie rośliny, zacznijmy od umiarkowanych ilości. Bo choć wszystkie te chwasty są zdrowe (wiele z nich to zioła), to alergie i nietolerancje pokarmowe zdarzają się niestety na wszystko. Osoby chorujące na nerki i choroby układu moczowego nie powinny np. nadużywać szczawiku zajęczego (podobnie jak szczawiu). Przyrządzając herbatkę z fiołków wonnych poprzestańmy też na niewielkiej garści liści i kwiatów. Picie dużych ilości bardzo mocnego naparu, szczególnie z suszonych fiołków może mieć nieprzyjemne skutki uboczne. Ale mówimy tu o sporych dawkach. Jak wiadomo – w nadmiarze wszystko szkodzi. Sałatka i herbata jest naprawdę doskonała i zdrowa.

Podpowiadamy też: Jak uprawiać funkie - nie tylko na sałatkę

Wystarczy raz spróbować smakołyków z „chwastów”, żeby w nich zasmakować. Tym bardziej, że przedstawione wyżej przepisy to tylko mała część tego, co można z nich przyrządzić.Warto popróbować samemu (lub wybrać się do Latosowa).

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Laszczak

Zobacz także