Winogrona – owoce słońca

4
Winogrona

Utarło się przekonanie, że winogrona są krzewem trudnym w uprawie i wymagającym specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, a naprawdę smaczne owoce udaje się uzyskać tylko w uprawie szklarniowej. Spróbujmy obalić ten mit.

 Stanowisko i uprawa
Poza walorami użytkowymi, winogrono rozpięte na tarasie czy pergoli jest bardzo dekoracyjnym pnączem. To prawda, że są one krzewami klimatu ciepłego, ale i lata w Polsce są w ostatnich dekadach wyjątkowo ciepłe. Szukając stanowiska dla nich, wybierajmy ściany domów, mury i tarasy z ekspozycją południową i południowo-zachodnią. Winorośl można sadzić jesienią oraz wiosną.

Pnącze to rośnie dobrze, właściwie na każdej odpowiednio przygotowanej, nawożonej
i umiarkowanie wilgotnej glebie. Dorasta do 5 m wysokości i wymaga podpór. Kwitnie w maju, a jego zebrane w grona kwiaty są mało dekoracyjne i zielone. Winorośl owocuje od sierpnia do października i w zależności od odmiany wydaje zebrane w grona owoce barwy jasnozielonej, żółtej, różowej lub ciemnoniebieskiej.

Krzewy winogron wymagają cięcia. W przypadku młodych roślin jest to cięcie formujące
i pobudzające rozkrzewianie. Późniejsze cięcie jest niezbędne do właściwego prowadzenia pędów
i jest odmienne w przypadku odmian rozpiętych na murach czy pergolach, a inne dla pędów rozpiętych na sznurach między palikami.

Jaka odmiana tyle pracy
Winorośl jest wrażliwa na niskie temperatury, wymaga więc okrycia na zimę. Wciąż jednak pojawiają się nowe odmiany tej rośliny, będące mieszańcami winorośli szlachetnej z gatunkami amerykańskimi i azjatyckimi, które są odporne na mrozy i choroby. W tej grupie należy wymienić Aurorę o dużych, bardzo słodkich, zielonożółtych jagodach i Seibel Czarny o kulistych ciemnoniebieskich i niedużych jagodach.

Dla amatorów, którzy decydują się na włożenie większej ilości pracy i umiejętności w pielęgnację winogron, godne polecenia są odmiany europejskie o słodszych i smaczniejszych owocach. Wśród nich jest Magdalenka Królewska o dużych, kulistych, złotożółtych i słodkich owocach
z cienką skórką, które dojrzewają pod koniec sierpnia. Późno, bo w połowie września, dojrzewa Złota Chrupka o złotożółtych, soczystych i słodkich, kulistych jagodach, które można przechowywać w domu do zimy. Odmiana ta chętnie rośnie rozpięta na ścianach. Różowa Chrupka różni się od swej żółtej poprzedniczki tylko silniejszym wzrostem i oczywiście barwą owoców. Bardzo duże, owalne owoce o bursztynowej barwie, wydaje Królowa Winnic. Jej grona dojrzewają pod koniec września i nie ustępują smakiem oraz delikatnością owocom importowanym z cieplejszych krajów. Z odmian o ciemnych gronach na uwagę zasługuje Portugalska Niebieska winorośl dojrzewająca w połowie września. Jej owoce są słodkie, ciemnoniebieskie i mają charakterystyczny aromat. Wspaniale nadają się na soki i wina.

Oceń artykuł
3,80 / 10 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Monika Jabłońska

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także