Wielkanocne dekoracje – rzeżucha

Wielkanocne dekoracje – rzeżucha

wielkanocne dekoracje z rzeżuchy

Rzeżucha ma wiele zalet – jest smaczna i zdrowa, łatwo ją wyhodować i doskonale sprawdza się jako wielkanocna dekoracja.

Wielkanocne dekoracje

Kiełki rzeżuchy wyglądają bardzo dekoracyjnie. Są ciemnozielone i szybko rosną – w ciągu kilku dni można z nich stworzyć atrakcyjną „murawę”, która ozdobi wielkanocny stół. Wystarczy zaopatrzyć się w 1-2 paczki nasion rzeżuchy, watę, ligninę, waciki, itp. oraz naczynie. Rodzaj naczynia zależy głównie od naszej wyobraźni. Możemy wykorzystać płaski talerz, paterę, różne miseczki, spodeczki, czy nawet... skorupki po jajkach. Naczynie wykładamy ligniną, watą, itp., zwilżamy wodą i wysypujemy nasiona rzeżuchy. Warto zwrócić uwagę, żeby nasiona były rozmieszczone w miarę równomiernie, starajmy się nie pozostawić pustych miejsc. Nasiona należy regularnie podlewać lub zraszać – podłoże powinno być stale wilgotne, ale nasiona nie mogą pływać w wodzie.dekoracja z rzeżuchy Rzeżucha wykiełkuje już po dwóch-trzech dniach, ale żeby przyspieszyć proces wzrostu, warto ustawić naczynie w jasnym i ciepłym miejscu.
Z rzeżuchy można tworzyć dowolne kompozycje – z nasion można usypać wybrany kształt. Talerz czy miseczkę możemy też odwrócić do góry dnem, obłożyć ligniną i obsypać nasionami. W ten sposób powstanie malowniczy zielony pagórek (ze względu na konieczność podlewania najlepiej taką „górkę” ustawić na dodatkowym talerzu).
Uwaga – rzeżucha ma dość charakterystyczny zapach, który nie wszystkim odpowiada, ale jej walory dekoracyjne niwelują te niedogodności.

Jadalna ozdoba - uprawa rzeżuchy

Wielkanocne dekoracje z rzeżuchy mają i tę zaletę, że są jadalne i bardzo zdrowe. Roślina pospolicie nazywana rzeżuchą to w rzeczywistości pieprzyca siewna (Lepidum sativum). Jest bogatym źródłem witamin (C i z grupy B) oraz mikro- i makroelementów. Dostarcza m.in. jodu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wapnia. Całe to bogactwo występuje szczególnie obficie w kiełkach, czyli naszej wielkanocnej dekoracji. Rzeżucha ma charakterystyczny ostry smak – jest idealnym dodatkiem do jajek, serów, sałatek, mięs. Po Świętach, wielkanocna dekoracja z rzeżuchy może trafić na nasz stół już w innym charakterze, tym bardziej, że doskonale wpływa na trawienie. Można też wysiać dodatkową porcję, przeznaczoną do jedzenia. Rzeżuchę warto uprawiać w domu przez całą wiosnę – jest niezwykle prostym sposobem na uzyskanie kiełków – zdrowego i smacznego dodatku do posiłków.

kiełki rzeżuchykiełki rzeżuchy w gruncie

Rzeżuchę możemy też uprawiać w skrzynkach wypełnionych ziemią, czy na ogrodowych grządkach. Roślina jest jednoroczna, niezwykle łatwa w uprawie, a w ten sposób możemy uzyskiwać z niej nie tylko kiełki, ale też jadalne liście. Ponieważ najsmaczniejsze są młode, warto wysiewać do gruntu niewielką ilość nasion, ale zabieg powtarzać co około dwa tygodnie.

Oceń artykuł
5,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Laszczak

Zdjęcia: thompson-margan.com, watercresskits.com, pl.wikipedia.org, fot. Till Westermayer, Rainer Zenz

Data publikacji: 02.04.2012

Polecamy Ci również

Zobacz także