Warzywa z własnego ogródka: polecamy smaczne i łatwe w uprawie

0
Szczypiorek
Jest kilka takich warzyw, które warto mieć w każdym ogródku. Ich uprawa nie wymaga dużo pracy, a dodają one smaku naszym kanapkom, sałatkom itp.

Nawet jeśli nie mamy czasu na utrzymanie dużego warzywnika, warto założyć grządkę z kilkoma warzywami, które są łatwe w uprawie, a przydadzą się w naszej kuchni na co dzień.

Koperek

Koperek najlepiej wysiać wiosną oraz jesienią i wtedy z niego korzystać (rośnie on szybko). Latem nie służy mu słońce i brak opadów.

Fotolia
Szczypiorek

Szczypiorek należy do roślin o bardzo małych wymaganiach, za to świetnie smakuje.

Ajale - pixabay.com
Cebula siedmiolatka

Cebula siedmiolatka potrzebuje słonecznego miejsca i żyznej gleby, ale rośnie bez problemów przez lata.

Haraldschmidt - pixabay.com
Sałata

Sałatę uprawia się głównie z rozsady. Sadzi się ją wiosną lub wczesną jesienią.

Luis-e - pixabay.com
Rzodkiewka

Dla rzodkiewki najbardziej korzystny jest wysiew jesienny.

Couleur - pixabay.com

Warzywa łatwe w uprawie

Nie ma chyba smaczniejszych i zdrowszych warzyw, niż te pochodzące z własnego ogródka. Niestety, ich uprawa nie zawsze kończy się powodzeniem, a zbiory okazują się dalekie od oczekiwań. Korzenie pietruszki mają liczne, brązowe plamki, marchewka jest niewyrośnięta i zdeformowana, a buraki są małe i wysuszone. Dzieje się tak dlatego, że wiele roślin warzywnych posiada dość wysokie wymagania uprawowe i oczekuje wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, możemy sobie nie poradzić z ich uprawą, co skutecznie zniechęci nas do podjęcia kolejnej próby. Nie warto jednak zbyt szybko się poddawać, gdyż istnieje kilka gatunków warzyw, z którymi nie powinniśmy mieć kłopotów. Jeśli wysiejemy lub wysadzimy je w odpowiednim terminie i na właściwym stanowisku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że bez większych problemów, doczekamy się udanych i zadowalających zbiorów. W czołówce łatwych do uprawy warzyw znajduje się przede wszystkim koperek, szczypiorek, sałata i rzodkiewka. Każde z nich ma oczywiście swoje oczekiwania, które należy poznać przed rozpoczęciem uprawy.

Podpowiadamy: Co robić, żeby warzywa rosły zdrowe i były odporne na szkodniki

Koperek aromatyczny i łatwy w uprawie

Koperek, to bardzo zdrowa i aromatyczna roślina, wykorzystywana głównie jako przyprawa, poprawiająca smak wielu sałatek, surówek, twarogów oraz potraw rybnych, jajecznych i warzywnych. Roślina nie jest trudna w uprawie i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych poza odchwaszczaniem i podlewani iem w okresach suszy. Koperek charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, dlatego może być wysiewany wprost do gruntu wiosną (koniec marca-koniec maja) lub jesienią (początek września). Nie poleca się uprawy kopru latem, gdyż gorące słońce i brak opadów, bardzo źle wpływają na jego wzrost i rozwój oraz sprzyjają atakowi szkodników (np. mszyc).

Szczypiorek i cebula siedmiolatka

Łatwym w uprawie i lubianym warzywem jest też szczypiorek, który znakomicie podnosi smak surówek, twarogów, jaj oraz chłodników. Szczypiorek szybko wzrasta i dobrze znosi krótkotrwałe chłody, dlatego może być uprawiana w gruncie już od wczesnej wiosny (początek marca). Aby przez cały sezon można było cieszyć się jej smakiem, w ogrodzie warto wysiać cebulę siedmiolatkę, która pozostanie na jednym stanowisku przez kilka lat, bez konieczności corocznego wysiewania czy dosadzania. Siedmiolatkę możemy uprawiać na kilka sposobów. Najprostszy polega na wysiewie nasion wprost do gruntu w drugiej połowie kwietnia. W ten sposób uzyskamy wiele roślin małym kosztem, ale w razie zbyt gęstego siewu, będziemy musieli wykonać przerywkę. Siedmiolatkę możemy również uprawiać z rozsady, sadzonej do gruntu na przełomie maja i czerwca lub uzyskać nowe rośliny przez podział rozrośniętych egzemplarzy (na przełomie kwietnia i maja). Siedmiolatka dobrze znosi niskie temperatury, dlatego nie wymaga zimowego okrycia. Aby jednak mogła dobrze się rozwijać oczekuje słonecznego stanowiska uprawy oraz żyznej, próchniczej, stale lekko wilgotnej gleby.

Czy wiesz, że niektóre rośliny sobie szkodzą, a inne się lubią? Sprawdź, jakie rośliny sadzić ze sobą, a jakich połączeń unikać

Sałata nie tylko do sałaty

Kolejną cenioną i łatwą w uprawie rośliną jest sałata. Warzywo ma krótki okres wegetacji, ale należy do roślin dnia długiego (zakwita przy dniu trwającym powyżej 14 godz.), dlatego powinno być uprawiane wyłącznie wiosną lub jesienią. Sałatę uprawia się głównie z rozsady, wysadzanej na miejsce stałe wiosną (kwiecień-maj) lub jesienią (koniec sierpnia-początek września). Można również spróbować uprawy sałaty zimującej na zbiór wiosenny, sadząc lub wysiewając odmiany ozime na przełomie sierpnia i września (np. „Zina”, „Nansen”). Sałata do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebuje żyznej, próchniczej i stale lekko wilgotnej gleby oraz słonecznego stanowiska.

Rzodkiewka na jesienny siew

Klasykiem warzywnych nowalijek jest również rzodkiewka. Podobnie jak sałata, ma krótki okres wegetacji i jest rośliną dnia długiego, dlatego powinna być uprawiana wyłącznie wiosną lub jesienią (z wyjątkiem odmian letnich). Jej nasiona można wysiewać do gruntu już na początku marca, gdyż dobrze znosi chłody (odmiany wczesne) lub na przełomie sierpnia i września (odmiany późne). W przypadku rzodkiewki bardziej polecany jest jednak jesienny termin uprawy, który eliminuje ryzyko ataku śmietki (groźny szkodnik rzodkiewki) oraz ogranicza parcenie i pękanie korzeni.

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także