Uprawa szparagów w ogrodzie. Trud, który się opłaca

2
Świeże szparagi
Szparagi mają niepowtarzalny smak, mają właściwości odmładzające i regenerujące.

Zielone łodygi szparagów, zwanego asparagusem, to popularny dodatek do bukietów, jednak to pędy szparagów są cennymi i smacznymi częściami tej rośliny.

Szparagi są bylinami jadalnymi, powszechnie docenianymi dzięki dużej zawartości witamin. Warzywa te są lekkostrawne, a także bardzo smaczne, dlatego w wielu krajach znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Najwyższe gatunki szparagów wyrastają na wysokość dwóch metrów, tworzą łuskowate liście oraz czerwonawe, jagodowate owoce. Ich uprawa jest dość skomplikowana, jednak smak wynagradza trudy.

Zobacz łatwy przepis na: Szparagi w sosie serowym

Wymagania szparagów

Szparagi są roślinami dość wymagającymi, dobrze wzrastają w nasłonecznionych i osłoniętych przed silnym wiatrem stanowiskach. Odpowiada im gleba żyzna, pulchna oraz średnio wilgotna i lekko kwaśna lub obojętna (pH 6-7,5). Umieszczenie karp w zbyt wilgotnym podłożu, może być przyczyną ich gnicia oraz ataków grzybów.

Jak uprawiać szparagi zielone

Szparagi zielone są łatwiejsze do uzyskania, a ich uprawa mniej pracochłonna. Szparagi zielone powinniśmy sadzić w bruzdach

o głębokości 20 cm i szerokości 40 cm. Wewnątrz bruzd tworzymy niewielkie kopce, w których umieścimy młode karpy (można je kupić, albo wyhodować z nasion). Wewnątrz kopczyków możemy dodatkowo użyźnić glebę, co pozwoli na intensywniejszy rozwój szparagów. W stworzonych kopczykach umieszczamy karpy, tak aby po zasypaniu, ich szczyty znajdowały się około 10 centymetrów pod powierzchnią. Jesienią powinniśmy zabezpieczyć karpy przed przymrozkami, kładąc na nich suche liście bądź słomę. W czasie kolejnych sezonów letnich, musimy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów oraz o nawożeniu gleby.

Przeczytaj: Jak przyrządzić szparagi w cieście francuskim

Jak uprawiać szparagi bielone

Uprawa szparagów bielonych jest nieco bardziej skomplikowana od uprawy szparagów zielonych, ponadto wymaga więcej pracy oraz czasu. Pierwszym etapem jest wykonanie bruzdy o głębokości 30 centymetrów, wewnątrz niej tworzymy kopczyki. Karpy umieszczamy tak, aby ich wierzchołek umieszczony był około 20 centymetrów pod ziemią. Przez pierwsze dwa lata po wkopaniu karp, szparagów nie należy zbierać. Pierwszej wiosny, gdy z karp na powierzchnie wydostaną się pędy, należy usypać na nich wał o wysokości 20 centymetrów. W następnym roku czynność tę powtarzamy, podwyższając wał o kolejne 15 centymetrów.

Zbiory szparagów

Niestety zbiory szparagów możemy przeprowadzić dopiero w trzecim roku po posadzeniu, jednak będą one przynosiły plon przez 15-17 lat! Szparagi zielone zbiera się sukcesywnie, kiedy pędy dorastają do 15-20 cm. Zbieramy wyrastające pędy, ścinając je nieco pod powierzchnią ziemi. Zbiory mogą trwać do końca czerwca. W przypadku szparagów bielonych zbieramy pędy, które wyrastają z wału – rozgarniamy ziemię i wycinamy pędy, a następnie zasypujemy ziemię z powrotem, tak, aby niedorosłe pędy były nią przykryte. Po zakończeniu zbiorów, pod koniec czerwca, górny wał rozsypuje się. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić pozostałych w nim karp.

Przepis na: Pyszną i łatwą zupę-krem ze szparagów

Właściwości szparagów

Szparagi są źródłem kwasu foliowego, szczególnie zalecanego dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo. Wszystkie witaminy i składniki mineralne, pochodzące z tej rośliny są w dużym stopniu przyswajane przez organizm ludzki. Szparagi mają właściwości odmładzające i regenerujące. Zawarte w nich przeciwutleniacze oraz beta-karoten, wpływają pozytywnie na skórę.
Dzięki aminokwasom, szparagi mają także właściwości lecznicze, zaleca się je szczególnie osobom z niewydolnością nerek.

Oceń artykuł
4,50 / 16 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

,

Autor: Ewa Brodowska

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także