Uprawa rukoli

1
Uprawa rukoli

Rukola (Eruca vesicaria) jest jednoroczną, liściastą rośliną kapustowatą, zwaną także rokiettą siewną.

rukola uprawa w doniczce (fot. foodgps.com)Poszczególne gatunki rukoli pochodzą
z wielu rejonów świata, w tym z Europy, Ameryki Północnej, Azji oraz Afryki. Ciemnozielone, liściowe rozety tej rośliny wytwarzają intensywny zapach i osiągają do 50 cm rozpiętości.

Uprawa rukoli

Rokietta siewna jest stosunkowo łatwa
w uprawie, cechuje ją duża odporność na niskie temperatury oraz ataki szkodników. Rukola najlepiej wzrasta w żyznej i wilgotnej glebie, w miejscu lekko zacienionym. Należy wysiewać ją z nasion, optymalnym terminem jest początek maja aż do września. Istnieje także możliwość zimowej uprawy tej rośliny. Rokietta siewna może zostać wysiana na początku października, należy jednak zabezpieczyć ją przed działaniem silnych przymrozków, poprzez przykrycie włókniną. Kilka tygodni po zasianiu rokiettę należy przerzedzić, wyrywając nadmierne przyrosty tak, aby pojedyncze pędy znajdowały się w odległości 5-10 cm od siebie. Gdy roślina osiągnie dojrzałość, można obrywać jej poszczególne listki w odstępie kilku dni lub wykonać jednokrotny zbiór. W uprawie rukoli bardzo ważne jest systematyczne nawadnianie, ponieważ nadmierne przesuszenie tej rośliny prowadzi do zgorzknienia liści.

uprawa rukoli (fot. globaljuicefeast.ning.com)Wykorzystanie rukoli

Rukola zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin z grupy B, błonnik oraz witaminę C. Jest bardzo doceniana w kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą. Liście rukoli można wykorzystywać jako dodatek do sałatek warzywnych, tortilli, pesto, 
a nawet do potraw z owoców cytrusowych. W kuchni włoskiej jest to podstawowy dodatek do twarogów oraz serów pleśniowych. Dzięki estetycznemu wyglądowi liści rukolę wykorzystuje się także, jako dekorację do różnorodnych dań. Karotenoidy zawarte w liściach ułatwiają trawienie tłuszczów, z tego powodu rokiettę siewną stosuje się również do dań mięsnych.

Oceń artykuł
4,63 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Gabriela Stanisławska

Polecamy Ci również

Zobacz także