Uprawa roślin z rozsady - zacznij już w lutym

1
Uprawa roślin z rozsady
Uprawa roślin z rozsady to sposób na pozyskanie licznych sadzonek, przy małych nakładach finansowych.

W lutym wiosna wydaje się jeszcze odległa, ale już teraz możemy wysiać pierwsze rośliny, które potem znajdą się w naszym ogródku. Uprawa roślin z rozsady nie jest skomplikowana i pozwala małym kosztem uzyskać wiele sadzonek. Podpowiadamy jak to zrobić.

Już w lutym możemy zacząć uprawę roślin - zarówno warzyw, jak i kwiatów ozdobnych. Do uprawy z rozsady nadają się i popularne aksamitki i petunie, ale w ten sposób możemy również uzyskać sadzonki bardziej ciekawych gatunków, takich jak tuberoza, karczoch czy fasolnik. Uprawa roślin z rozsady ma tę zaletę, że przy niewielkich nakładach finansowych możemy pozyskać bardzo wiele sadzonek. Nasiona najlepiej kupić w sprawdzonych sklepach ogrodniczych. Wtedy możemy oczekiwać, że nasiona są zaprawione preparatami przeciwgrzybowymi i przeciwbakteryjnymi.
Na rozsady możemy wykorzystać również nasiona zebrane w poprzednim sezonie we własnym ogródku. Jednak w niektórych przypadkach musimy liczyć się z pewnymi niespodziankami. Otóż pewne rośliny (np. liliowce) bardzo chętnie krzyżują się ze sobą, dając mieszańce o nieprzewidywalnych cechach. Może się więc okazać, że kwiaty uzyskane z ich nasion będą się różnić wyglądem od tych, które mieliśmy w poprzednim roku.

Sprawdź: Jak długo trwa zima oraz sezon wegetacyjny w Twoim regionie Polski

Kiedy wysiewać nasiona do rozsady

Ogólnie wysiew nasion na rozsady rozpoczynamy w lutym i możemy kontynuować w marcu i kwietniu. Wybór terminu zależy od gatunku rośliny. Z warzyw już w lutym możemy wysiać: kalafiory, kalarepę, kapustę (białą i czerwoną), karczochy, poziomki. To również czas na wysiew ziół, takich jak bazylia i majeranek. W lutym-marcu siejemy np. brokuły, cebulę, sałatę masłową i seler, a w marcu – bakłażany, pomidory, paprykę i pory. Do kwietnia powinniśmy poczekać z ogórkami, dynią i cukinią oraz tymiankiem.
Z kwiatów najwcześniej (luty) wysiewamy: begonie, dalie, goździki, heliotropy, lewkonie, lobelie, pelargonie, petunie, żeniszek. W marcu możemy wysiać: astry, celozje, cynie, gazanie, rudbekie, czy wyżlin (lwie paszcze).

Zobacz wybrane rośliny, które możesz uzyskać z rozsady

Rudbekia Prairie Sun

Niektóre rośliny w naszym klimacie są możliwe do uzyskania tylko z rozsady.

Katarzyna Laszczak
Rudbekie

Nasiona rudbekii na rozsadę możemy wysiać w marcu.

Katarzyna Laszczak
Liliowce

Siejąc liliowce z nasion z własnej uprawy, możemy się spodziewać ciekawych mieszańców.

Katarzyna Laszczak
Pelargonie

Pelargonie możemy posiać na rozsadę już w lutym.

Katarzyna Laszczak
Petunie

Wysiew petunii na rozsadę pozwoli na uzyskanie wielu sadzonek.

Katarzyna Laszczak
Aksamitki

Aksamitki należą do roślin, które łatwo uzyskać z rozsady.

Katarzyna Laszczak
Astry

Na wysiew astrów na rozsadę przychodzi czas w marcu.

Fotolia
Bakłażany

Bakłażany należą do roślin, które na rozsadę wysiewamy w kwietniu.

Fotolia
Bazylia

Aromatycznej i smacznej bazylii z własnej uprawy doczekamy się, wysiewając jej nasiona na rozsadę.

Fotolia
Celozje i heliotropy

Sadzonki celozji i heliotropów będzie można kupić w maju, ale można je też wyhodować samodzielnie.

Katarzyna Laszczak
Cukinia

Cukinia z własnej uprawy? Oczywiście! Nasiona na rozsadę wysiewamy w kwietniu.

Fotolia
Gazanie

Gazanie zachwycają bogactwem kolorów.

Fotolia
Goździki

Dekoracyjne i pachnące goździki będą zdobić nasze rabaty.

Fotolia

Wysiew nasion na rozsady

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy faktycznie zabezpieczono nasiona na wypadek chorób, warto zrobić to samodzielnie, stosując jeden z wielu preparatów do zaprawiania nasion, dostępnych na rynku. Przed wysiewem, należy zaopatrzyć się w odpowiednie podłoże. Najlepsza byłaby specjalistyczna, odkażona ziemia do wysiewu, zawierająca niezbędne składniki pokarmowe (do nabycia w sklepach ogrodniczych), ale możemy również spróbować przygotować podłoże samodzielnie. Najlepiej użyć do tego celu mieszanki odkwaszonego torfu i piasku, co zapewni chłonność i zarazem przepuszczalność. Następnie umieszczamy podłoże w niezbyt wysokich pojemnikach z otworami odpływowymi, nawilżamy je i przystępujemy do wysiewu nasion. Głębokość siewu jest zależna od gatunku, ale przyjmuje się ogólną zasadę, że nasiona (w tym również cebulki) umieszczamy w podłożu na głębokość równą ich 3- krotnej grubości, a zupełnie drobne (np. begonia, petunia) umieszczamy na powierzchni bez dodatkowej warstwy podłoża.

Przeczytaj też: Jak przygotować nasiona do siewu

Warunki kiełkowania nasion z rozsady

Do czasu wykiełkowania, pojemnik przykrywamy szybą lub bezbarwną folią, a po ukazaniu się pierwszych siewek, okrycie zdejmujemy, aby nie doprowadzić do wystąpienia chorób grzybowych. Nie wszystkim roślinom do kiełkowania jest potrzebne światło, gdyż bywają gatunki, dla których jest ono w tym okresie wręcz szkodliwe (np. szarłaty, celozje). Jednak po ukazaniu się pierwszych kiełków dostatek światła staje się niezbędny, w przeciwnym wypadku siewki szybko zaczną się wyciągać. Większość gatunków do chwili wysadzenia do gruntu, oczekuje temperatur pokojowych, ale niektóre mają odmienne potrzeby i wolą wartości wyższe lub niższe. Nie należy się zrażać, jeśli po kilku dniach nie zobaczymy kiełkujących roślin, gdyż różne gatunki mają różny czas kiełkowania. Wprawdzie wiele z nich kiełkuje w przeciągu 1-2 tygodni (np. petunie, poziomki, rudbekie czy niecierpki), ale bywają też takie rośliny, na które trzeba poczekać nawet kilka miesięcy (np. niektóre irysy lub piwonie).

Pikowanie i wysadzanie na miejsce stałe

Po ukazaniu się 3-4 listków, siewki pikujemy i ustawiamy w miejscach bardzo widnych oraz odpowiednio ciepłych. Regularnie podlewamy, a z chwilą ustąpienia niebezpieczeństwa przymrozków, czyli w drugiej połowie maja, wysadzamy na miejsce stałe. Przedtem jednak należy młode rośliny poddać hartowaniu, wystawiając je w cieplejsze dni na zewnątrz i chowając do pomieszczeń na okres nocy.

Dodatkowe uwagi

Należy też pamiętać, że nasiona niektórych roślin przed siewem wymagają dodatkowego przygotowania. Do najczęstszych zabiegów należą: stratyfikacja – przetrzymywanie nasion przez kilka do kilkunastu tygodni w niskiej temperaturze (najczęściej dotyczy bylin zimujących w gruncie), skaryfikacji - uszkodzenia twardej powierzchni (np. nasion canny) lub namaczanie (np. fasoli).
Samodzielne przygotowanie rozsady jest nie tylko tanim sposobem uzyskania dużej ilości roślin, ale też ciekawym zajęciem, które daje nam wiele satysfakcji, szczególnie w chwili, kiedy nasze własne rośliny wydają plony i zaczynaj kwitnąć.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także