Uprawa porów w ogrodzie. Kiedy siać, jak sadzić i pielęgnować pory

0
Pory w ogrodzie
Pory są dość wymagające, ale z powodzeniem można uprawiać je w ogrodzie.

Pory to warzywa smaczne i zdrowe, dlatego chętnie po nie sięgamy. Możemy kupić je na targu lub w warzywniaku, ale możemy również sami je uprawiać. Podpowiadamy, jak wyhodować pory.

Pora na pory w ogrodzie

Zanim jednak zdecydujemy się na uprawę porów, powinniśmy wcześniej poznać wymagania roślin, gdyż ich uprawa nie zawsze kończy się powodzeniem. Pory to rośliny dwuletnie, uprawiane zwykle jako jednoroczne. Należą do grupy warzyw cebulowych, choć zaliczane są do botanicznej rodziny amarylkowatych. Na ogół dobrze znoszą niskie temperatury oraz niesprzyjające warunki pogodowe, ale ze względu na długi okres wegetacji (nawet do 170 dni), powinny być uprawiane z rozsady, a nie siewu wprost do gruntu. Dzięki temu będą miały zapewniony lepszy start i wydadzą wyższe plony.

Podpowiadamy też: Jak uprawiać czosnek jadalny oraz ozdobne odmiany czosnku

Kiełki porów

Pory mają długi okres wegetacji, dlatego najlepiej uprawiać je z rozsady.

Katarzyna Laszczak
Pory na grządce

Pory sieje się i wysadza w różnych terminach, w zależności od tego, kiedy chcemy je zbierać.

Hans - pixabay.com
Pory

Porom należy zapewnić jasne miejsce i żyzną ziemię, trzeba też pamiętać o podlewaniu.

Dbreen - pixabay.com
Łodygi porów

Latem łodygi porów warto obsypać ziemią - dzięki temu delikatna, biała część będzie dłuższa, a rośliny - odporniejsze na niskie temperatury.

Pumuki111 - pixabay.com
Pory

Pory dobrze jest sadzić w pobliżu marchwi. Obie rośliny nawzajem odstraszają swoje szkodniki.

Hans - pixabay.com
Pory na kiełki

Kiełki porów można jeść. Trzeba jednak wysiać nasiona przeznaczone na kiełki, bo te przeznaczone do uprawy często są zaprawiane chemicznie przeciwko szkodnikom i nie należy ich jeść.

Katarzyna Laszczak

Jak i kiedy siać i sadzić pory

Gotową rozsadę możemy kupić u producenta lub spróbować przygotować ją we własnym zakresie. Wtedy jednak musimy dysponować odpowiednio widnym i umiarkowanie ciepłym pomieszczeniem takim jak np. inspekt lub chłodna szklarnia (ok. 14-16°C).

W zależności od odmiany i terminu zbioru, nasiona porów wysiewamy w kilku terminach:

  • ok. 15 stycznia -15 lutego – siew na zbiór wczesny,
  • koniec lutego - koniec marca – siew na zbiór późny
  • ok. 15 kwietnia – siew na zbiór późnojesienny i zimowy.

W zależności od terminu zbioru, gotową rozsadę także wysadzamy do gruntu w różnych terminach:

  • koniec marca - połowa kwietnia – rośliny na zbiór wczesny w lipcu i sierpniu,
  • maj-czerwiec – rośliny na zbiór późny od sierpnia do października
  • koniec czerwca - połowa lipca – rośliny na zbiór zimowy lub wiosenny następnego roku.

Sprawdź: Jak przygotować rozsady roślin i co można wysiać już w lutym

Jakie odmiany porów sadzić

Chcąc uprawiać pory na zbiór zimowy lub wiosenny, powinniśmy wybierać odmiany najpóźniejsze (zimowe), które przystosowane są do przetrwania niskich temperaturach w gruncie (pod okryciem z włókniny). Należą do nich np.: „Amor” (na zbiór jesienny, zimowy i ozimy), „Curling”, „Arkansas”, „Kenton”, „Bartek”, „Porilux” (odmiana dodatkowo tolerancyjna na alternariozę i rdzę).

Odmiany zimowe dobrze znoszą niskie temperatury i mogą być zbierane nawet spod śniegu, ale są mniej delikatne w smaku i bardziej zielone, niż odmiany wczesne i średnio późne.

Jak uprawiać pory – warunki dobre dla porów

Jeśli jednak chcemy liczyć na udane plony, musimy zapewnić porom odpowiednie warunki uprawowe inaczej będą się źle rozwijać oraz łatwo zapadać na choroby. Przede wszystkim trzeba przeznaczyć pod ich uprawę przewiewne i słoneczne stanowisko oraz żyzne, próchnicze, wilgotne podłoże o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie pH (ok. 5,5-6,5).

Pory to rośliny światłolubne, dlatego nie należy ich sadzić obok wyższych warzyw, które mogłyby je zacieniać. Rośliny nie tolerują też suszy, dlatego w okresach bezdeszczowych oczekują systematycznego nawadniania. Posiadają wprawdzie rozbudowany i gęsty, ale dość płytki system korzeniowy, który nie sięga do wody zgromadzonej w głębszych warstwach podłoża.

Polecamy także: Uprawę cukinii w ogrodzie. Jak to się robi

Nawożenie porów

Porów nie trzeba natomiast w szczególny sposób nawozić, gdyż mają średnie wymagania pokarmowe i wystarczy im dawka dobrze rozłożonego kompostu lub niewielkie ilości wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zastosowanych przed uprawą.

Bielenie porów - sposób na lepszy smak i odporność

Latem (w lipcu) warto natomiast obsypać ziemią dolną cześć ich łodygi aż pod liście. Pozwoli to uzyskać dłuższą i delikatniejszą część bieloną. Zabieg jest szczególnie polecany dla odmian zimowych, które dzięki temu nie tylko będą miały więcej delikatnej części białej, ale też lepiej przetrwają chłody.

Co robić, żeby uniknąć chorób i szkodników porów

Decydując się na uprawę porów, powinniśmy też pamiętać o przestrzeganiu zmianowania i unikaniu sadzenia na tym samym stanowisku roślin po sobie i po innych warzywach cebulowych przez co najmniej 4 lata. W przeciwnym razie pory będą narażone na atak typowych dla tej grupy roślin chorób i szkodników (ich przetrwalniki mogą pozostawać w glebie nawet kilka lat), takich jak: wgryzka szczypiorka, miniarka porówka, śmietka cebulanka, wciornastek tytoniowiec i niszczyk zjadliwy oraz fytoftorozy, alternariozy i rdzy.

Dowiedz się więcej: Jakie warzywa sadzić razem, a jakich połączeń unikać

Pory dobrze jest natomiast sadzić w towarzystwie marchwi (uprawa współrzędna), gdyż oba gatunki ochronią się nawzajem przed niektórymi szkodnikami (pory odstraszą groźną dla marchwi połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęci niebezpieczną dla porów śmietkę cebulankę).

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także