Uprawa jarmużu: smacznej i zdrowej rośliny o małych wymaganiach

0
Jarmuż
Jarmuż, to warzywo, które warto mieć w swoim ogrodzie. Jest smaczne, bardzo zdrowe, a jego liście można zbierać nawet zimą. Do tego uprawa jarmużu jest bardzo łatwa.

Jarmuż warto mieć w każdym ogrodzie. Liście jarmużu dobrze smakują, a do tego mają właściwości odżywcze i lecznicze. Dodatkową zaletą jest fakt, że jarmuż jest łatwy w uprawie.

Jarmuż – samo zdrowie

Popularne gatunki warzyw oraz ich liczne odmiany sprawiły, że wiele wartościowych roślin użytkowych odeszło w zapomnienie. Jedną z nich jest między innymi niezwykle wartościowy i bogaty w składniki odżywcze jarmuż. Mimo iż jest on botaniczną odmianą popularnej na naszych stołach kapusty warzywnej, obecnie w uprawie spotykany jest dość rzadko. Jarmuż zawiera w swoim składzie ogromne bogactwo witamin (m.in. C oraz witaminy z grupy B, witaminy K, E, PP, H) i mikroelementów (siarkę, magnez potas, sód, wapń, fosfor, fluor, żelazo), a także beta-karoten, sulforafan, kwas foliowy, cukry, białka i wiele innych cennych substancji odżywczych. Bogactwo składników biologicznie czynnych sprawia, że roślina posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Systematyczne spożywanie jarmużu pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, chroni przed przeziębieniami, wspomaga układ odpornościowy, poprawia pracę układu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jarmuż jest lekko strawny, dlatego mogą ją spożywać także dzieci i osoby starsze. Bogactwo witamin i mikroelementów pozwala też uzupełnić niedobór składników odżywczych w diecie osób cierpiących na anemię.

Dowiedz się też: Jak uprawiać stewię - roślinę, która dostarcza zdrowego cukru bez kalorii

Jarmuż w kuchni

Liście jarmużu zbierane po przemrożeniu można zjadać na surowo, dodając do sałatek, surówek lub soków owocowo-warzywnych, ale można je też gotować lub poddawać smażeniu i pieczeniu. Idealnie nadają się do przyrządzania w formie jarzynki (podobnie jak szpinak), ale mogą być też dodawane do zup, kotletów mięsnych, omletów, zapiekanek oraz potraw jarzynowych. Po krótkiej obróbce termicznej, nadają się też do zamrożenia.

Uprawa jamużu - wymagania

Jarmuż jest rośliną nie tylko wartościową, ale też mało wymagającą (znacznie łatwiejszą w uprawie od kapusty głowiastej czy kalafiora), dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w każdym ogrodzie. Najlepiej udaje się na podłożu żyznym, próchniczym i zasobnym w składniki pokarmowe oraz na stanowisku ciepłym i słonecznym, ale urośnie też na słabszej glebie i w miejscu lekko ocienionym. Jarmuż lepiej od innych warzyw kapustnych znosi przejściową suszę i w przeciwieństwie do nich, jest odporny zarówno na wysokie jak i na niskie temperatury. Z tego względu jako jedno z nielicznych warzyw, może pozostawać w gruncie przez całą zimę, a jego liście można zbierać nawet spod śniegu, gdyż lekko przemrożone zyskują na smaku (stają się delikatniejsze i słodsze oraz tracą goryczkę).

Czy wiesz, ze sok z brzozy jest bardzo zdrowy i łatwy do uzyskania? Stąd dowiedz się jak uzyskiwać sok z brzozy i dlaczego warto go pić

Jak sadzić i nawozić jarmuż

W Polsce jarmuż zwykle uprawia się z rozsady na zbiór jesienny i zimowy, wysiewając jego nasiona na rozsadniku późną wiosną (maj-czerwiec). Rozsada jest gotowa po ok. 1-1,5 miesiąca od siewu. Na zagonie sadzi się ją w dość dużym rozstawie (ok. 50 x 60 cm.), pamiętając, że dorosła roślina osiąga spore rozmiary (może dorastać do ok. 1 m. wys. i osiągać podobna szerokość).
Po ok. 2 tygodniach od posadzenia, rośliny warto zasilić niewielką dawką saletry amonowej, a następnie dobrze podlać. Powtórne nawożenie przeprowadza się po ok. miesiącu, stosując nawozy wieloskładnikowe z obniżoną zawartością azotu.

Jak i kiedy zbierać liście jarmużu

Pierwsze zbiory liści przeprowadza się pod koniec października, a następnie systematycznie ścina się kolejne liście przez całą zimę aż do wiosny. Wielokrotny zbiór pozwala zachować świeżość liści, które nie nadają się do długiego przechowywania, gdyż szybko więdną, żółkną i tracą na wartości.

Popularne odmiany jarmużu

W Polsce uprawia się kilka odmian jarmużu, różniących się między sobą wielkością (niskie, dorastające do ok. 20 cm. wys., średnio wysokie osiągające ok. 20-80 cm. wys. oraz wysokie, przekraczające 80 cm. wys.), długością okresu wegetacyjnego (od ok. 90-100 dni do ok. 120-130 dni), barwą liści (zielone, fioletowe) oraz wytrzymałością na niskie temperatury. Do polecanych odmian należą: „Kapral” (odm. niska, śr. wczena), „Kadet” (dom. wysoka, śr. wczesna), „Reflex F1” i „Arsis F1” (odm. późne, średnio wysokie, odporne na żółknięcie liści), „Winterbor F1” (odm. wysoka, odporna na mróz i żółkniecie liści), „Redbor F1” (odm. wysoka, o fioletowo-zielonych liściach), „Scarlet” (odmiana wysoka, o fioletowo-purpurowych liściach, odporna na niskie temperatury).

 

Oceń artykuł
5,00 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także