Tymianek – aromatyczny gość znad Morza Śródziemnego

1
Tymianek – aromatyczny gość znad Morza Śródziemnego
Tymianek

Tymianek ze względu na swój przyjemny zapach, w starożytności służył głównie do celów obrzędowych. Egipcjanie używali tymianku do balsamowania zwłok, a Rzymianie uznawali go za symbol siły. W średniowieczu pasterze zaczęli dodawać tymianek do potraw. I tak tymianek stał się jedną z najpowszechniejszych przypraw świata. W ogrodzie wygląda ponadto wyjątkowo dekoracyjnie.

Tymianek pospolity, czyli znana powszechnie macierzanka, pochodzi z zachodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Jest dekoracyjnym, silnie rozgałęzionym, niskim krzewem. Dorasta do 40 cm wysokości. Od maja do października obsypuje się drobnymi kwiatami, w zależności od odmiany, różowoczerwonymi, czerwono-fioletowymi, czasami wręcz szkarłatnymi. Grządka z tymiankiem pachnie wyjątkowo intensywnie, przyciągając roje pszczół. Roślina jest zaliczana do grupy miododajnych, zatem często bywa uprawiana w pobliżu pasiek. W ogrodzie jest to piękna roślina ozdobna. Idealna na skalniaki, do dekoracji murków i miejsc między płytami chodnikowymi. Grządkę z tymiankiem warto mieć w pobliżu sałaty i kapusty, gdyż jego zapach odstrasza ślimaki oraz motyle. Obecnie w sklepach ogrodniczych można spotkać sztucznie stworzone odmiany tymianku o nakrapianych i złocistych liściach. Są też gatunki okrywowe.

Tymianek jako panaceum na brak apetytu

Przyprawą są suszone listki tymianku zbierane w okresie kwitnienia i kwiaty. Mają wyjątkowo intensywny zapach i gorzkawy, lekko palący smak. Aromat suszonego tymianku jest trzykrotnie silniejszy niż świeżego. Świeżymi liśćmi i młodymi pędami można przyprawiać mięsa, pieczenie, sosy, sery oraz sałatki. Doskonały również do duszonych warzyw. Oprócz walorów aromatycznych i smakowych tymianek ma również wiele zalet zdrowotnych. Działa dezynfekująco i odwaniająco.
W medycynie stosowany bywa jako panaceum na nieżyty przewodu pokarmowego, wzdęcia i biegunki oraz lek pobudzający apetyt. Tymianku nie powinny stosować kobiety ciężarne i osoby cierpiące na choroby serca.

Tymianek należy pielić regularnie

Jak większość ziół, tymianek w ogrodzie wymaga stanowiska jak najbardziej przypominającego naturalne warunki, zatem możliwie najbardziej słonecznego. Ziemia powinna być lekka, piaszczysta o silnym odczynie zasadowym, więc przygotowując grządkę dla macierzanki trzeba podsypać sporą ilość wapna. Ciężką, ogrodową glebę warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru
i przekompostowanej kory.

Nasiona tymianku można wysiewać w kwietniu na rozsadę w inspekcie i przesadzać w miejsce docelowe w maju. W maju można również wysiewać macierzankę bezpośrednio na rabaty. Należy pamiętać, by tymianek siać jak najpłycej. W polskich warunkach nasiona kiełkują zazwyczaj po około dwóch tygodniach (gdy temperatura przekracza 22ºC nawet już po tygodniu), jednak zbyt głęboko posiane i podczas niesprzyjającej pogody mogą przedłużyć ten okres nawet do półtora miesiąca. Najlepiej i najłatwiej tymianek rozmnaża się przez podział kilkuletnich okazów.

Warto wiedzieć: Jak uprawiać rozmaryn

Po posadzeniu tyminku, rośliny należy niezbyt obficie, lecz regularnie podlewać i dbać, by nie stłumiły ich chwasty. Macierzanka nie rozrasta się zbyt intensywnie. Mimo to, co kilka lat warto ją wykopać, podzielić rośliny, by je odmłodzić i przesadzić w nowe miejsce. Młode krzaczki na zimę warto okrywać korą lub słomą. Starsze okazy znoszą mrozy bez konieczności przykrywania.

Zbieranie tymianku

Dwa razy w roku można zbierać tymianek na przyprawę. W czerwcu ścinamy młode, niezdrewniałe, rozkwitające końce pędów. Można ścinać dość duże fragmenty gałązek. Drugi zbiór prowadzimy najpóźniej pod koniec sierpnia i zbieramy znacznie krótsze odcinki pędów, aby rośliny zdążyły przygotować się do zimy. Tymianek należy suszyć rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu słońca, dzięki czemu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów, ściągamy z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucamy. Tymianek trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu światła.

Przeczytaj również: O cennym działaniu bazylii

Oceń artykuł
4,75 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Barbara Mikucka

Polecamy Ci również

Zobacz także