Wiśnie z nalewki są doskonałym dodatkiem do kremów, którymi przekładamy torty.
Składniki:
- biszkopt najlepiej kakaowy,
- wiśnie z nalewki,
- 2 szklanki wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni,
- 0,75 l śmietany kremówki,
- żelatyna spożywcza w płatkach,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kilka łyżek wiśniówki lub spirytusu do nasączenia biszkoptu.
Sposób przygotowania:
Gotowy biszkopt podzielić na 4 krążki, skropić je wiśniówką lub spirytusem i odstawić na bok. Wiśnie zasypać łyżką cukru, a gdy puszczą sok zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody na 10 minut, a następnie rozpuścić w niej. Kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru, połączyć z żelatyną. Krążki ciasta smarować zmiksowanymi wiśniami i bitą śmietaną tak, by na wierzchu była bita śmietana. Na niej układamy wiśnie z likieru. Ciasto schładzamy w lodówce, by bita śmietana z żelatyną stężała. Tort można udekorować startą czekoladą.