Tort z bitą śmietaną i pijanymi wiśniami

Tort z bitą śmietaną i pijanymi wiśniami

Wiśnie z nalewki są doskonałym dodatkiem do kremów, którymi przekładamy torty.

tort z wiśniamiSkładniki:

  • biszkopt najlepiej kakaowy,
  • wiśnie z nalewki,
  • 2 szklanki wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni,
  • 0,75 l  śmietany kremówki,
  • żelatyna spożywcza w płatkach,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kilka łyżek wiśniówki lub spirytusu do nasączenia biszkoptu.

Sposób przygotowania:

Gotowy biszkopt podzielić na 4 krążki, skropić je wiśniówką lub spirytusem i odstawić na bok. Wiśnie zasypać łyżką cukru, a gdy puszczą sok zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody na 10 minut, a następnie rozpuścić w niej. Kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru, połączyć z żelatyną. Krążki ciasta smarować zmiksowanymi wiśniami i bitą śmietaną tak, by na wierzchu była bita śmietana. Na niej układamy wiśnie z likieru. Ciasto schładzamy w lodówce, by bita śmietana z żelatyną stężała. Tort można udekorować startą czekoladą.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: confessionsoftart.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także