Składniki:
-
½ kg truskawek,
- szk. dag mąki pszennej,
- ½ szk. mąki ziemniaczanej,
- ½ kostki masła lub margaryny,
- szk. cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 żółtka,
- 2 szk. śmietany kremówki lub szk. mleka i śnieżka,
- galaretka truskawkowa,
- tłuszcz to wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i oba rodzaje mąki. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki, schłodzone rozwałkować
i wylepić nim wysmarowaną formę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, wyjąć
i schłodzić. Na upieczonej tarcie ułożyć obrane z szypułek i umyte truskawki. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, połączyć w mikserze z gęstniejącą galaretką i zalać masą truskawki. Można udekorować odrobiną bitej śmietany i całymi truskawkami.