Tarta z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • ½ kg truskawek,
  • szk. dag mąki pszennej,
  • ½ szk. mąki ziemniaczanej,
  • ½ kostki masła lub margaryny,
  • szk. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 2 szk. śmietany kremówki lub szk. mleka i śnieżka,
  • galaretka truskawkowa,
  • tłuszcz to wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i oba rodzaje mąki. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki, schłodzone rozwałkować
i wylepić nim wysmarowaną formę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, wyjąć
i schłodzić. Na upieczonej tarcie ułożyć obrane z szypułek i umyte truskawki. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, połączyć w mikserze z gęstniejącą galaretką i zalać masą truskawki. Można udekorować odrobiną bitej śmietany i całymi truskawkami.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: gracessweetlife.com

Zobacz także