Tarta lub, jak kto woli kruche ciasto z zapiekanym puree z kalafiora, to dowód na to że kalafior można przyrządzić naprawdę ciekawie.
- kruche ciasto,
- duży kalafior,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki mąki,
- 1 i ½ szk. mleka ,
- 3 jajka,
- pęczek szalotki,
- ½ szk. startego parmezanu,
- oregano lub tymianek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości, wyjmujemy go na sito i osączamy
z wody, studzimy. Pokrojoną szalotkę, przesmażamy krótko na oleju, gdy będzie szklista dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy zasmażka jest złota, wciąż mieszając dolewamy wolno mleko
i mieszamy, do uzyskania gładkiego i gęstego sosu beszamelowego. Ostudzony kalafior miksujemy na puree, a następnie dodajemy do niego beszamel, ser, całe jajka oraz sól i pieprz do smaku. Naczynie do tarty, smarujemy masłem i wyklejamy je na dnie i na brzegach, kruchym ciastem. Masę kalafiorową nalewamy na ciasto, posypujemy na wierzchu świeżo zmielonym pieprzem, poszatkowanymi ziołami i na koniec startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 45 minut. Wierzch powinien się ładnie zbrązowić. Najlepiej smakuje z dość ostrym sosem czosnkowo-pomidorowym.