Tarta szpinakowa

Składniki na 4 porcje


Ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • sól

Farsz

  • 1 kg szpinaku,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 1-3 ząbków czosnku,
  • szklanka śmietany,
  • 2 całe jajka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Z przesianej mąki, żółtka, masła lub margaryny i soli zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać wody. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Obrane i umyte liście obsmażamy na maśle lub oleju z dodatkiem posiekanego czosnku. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki
i rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra. Płatem ciasta, wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę i wstawiamy ją na 10 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Na podpieczone ciasto, nakładamy farsz szpinakowy, wierzch przykrywamy pokrojonym w paski wędzonym boczkiem i zapiekamy tartę kolejne 20 minut. Podajemy gorącą. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: smittenkitchen.com

Zobacz także