Składniki na 4 porcje
- 1 szklanka mąki,
- 125 g masła,
- 1 żółtko,
- sól
Farsz
- 1 kg szpinaku,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 1-3 ząbków czosnku,
- szklanka śmietany,
- 2 całe jajka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
Z przesianej mąki, żółtka, masła lub margaryny i soli zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać wody. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Obrane i umyte liście obsmażamy na maśle lub oleju z dodatkiem posiekanego czosnku. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki
i rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra. Płatem ciasta, wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę i wstawiamy ją na 10 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Na podpieczone ciasto, nakładamy farsz szpinakowy, wierzch przykrywamy pokrojonym w paski wędzonym boczkiem i zapiekamy tartę kolejne 20 minut. Podajemy gorącą. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.