Tarta fenkułowa

Tarta fenkułowa

tarta fenkułowaSkładniki na 4 porcje:

  • szklanka mąki,
  • 10 dag masła,
  • sól,
  • nadzienie,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • cebula,
  • czosnek,
  • bulwa fenkułu,
  • łyżka nasion fenkułu,
  • 4 jaja,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła i soli ugniatamy ciasto (w razie potrzeby można dodać trochę wody) i wylepiamy nim formę do tarty. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w plastry bulwę fenkułu oraz cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Gdy są już miękkie warzywa przekładamy na ciasto starając się by z nimi przełożyć jak najmniej tłuszczu. Całe jajka ubijamy w mikserze z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Puszystą masę wylewamy na ciasto, posypujemy nasionami fenkułu i zapiekamy około 30 minut, w nagrzanym do 180ºpiekarniku.Tarta jest smaczna na zimno i na gorąco.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: channel4.com

Polecamy Ci również

Zobacz także