Tarta z fenkułu jest świetna i na zimno, i na gorąco. Zadziwicie nią gości... i domowników.
Składniki na 4 porcje:
- szklanka mąki,
- 10 dag masła,
- sól,
- nadzienie,
- 2-3 łyżki oleju,
- cebula,
- czosnek,
- bulwa fenkułu,
- łyżka nasion fenkułu,
- 4 jaja,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła i soli ugniatamy ciasto (w razie potrzeby można dodać trochę wody) i wylepiamy nim formę do tarty. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w plastry bulwę fenkułu oraz cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Gdy są już miękkie warzywa przekładamy na ciasto starając się by z nimi przełożyć jak najmniej tłuszczu. Całe jajka ubijamy w mikserze z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Puszystą masę wylewamy na ciasto, posypujemy nasionami fenkułu i zapiekamy około 30 minut, w nagrzanym do 180ºpiekarniku.Tarta jest smaczna na zimno i na gorąco.