Szynka pieczona z rozmarynem

Szynka pieczona z rozmarynem

szynka z rozmarynemSkładniki:

  • 1,5 -2 kg szynki wieprzowej,
  • jabłko,
  • cebula,
  • kilka śliwek lub wiśni,
  • 3-4 gałązki rozmarynu,
  • 6-10 ziaren jałowca,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy,
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka.

Sposób przygotowania:

Ząbek czosnku rozetrzeć lub zmiażdżyć, następnie wymieszać z rozgniecionymi ziarnami jałowca, oliwą rozmarynem i resztą przypraw (Bez soli!). Marynatą natrzeć szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia obłożyć szynkę pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, cebulą i śliwkami, posolić, skropić oliwą i razem z marynatą, wstawić do piekarnika na 1,5-2 godziny. Podawać z sosem z pieczenia.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: myrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także