Składniki:
- 1,5 -2 kg szynki wieprzowej,
- jabłko,
- cebula,
- kilka śliwek lub wiśni,
- 3-4 gałązki rozmarynu,
- 6-10 ziaren jałowca,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka.
Sposób przygotowania:
Ząbek czosnku rozetrzeć lub zmiażdżyć, następnie wymieszać z rozgniecionymi ziarnami jałowca, oliwą rozmarynem i resztą przypraw (Bez soli!). Marynatą natrzeć szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia obłożyć szynkę pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, cebulą i śliwkami, posolić, skropić oliwą i razem z marynatą, wstawić do piekarnika na 1,5-2 godziny. Podawać z sosem z pieczenia.